Hopp til innhold

"Lucy in the Sky With Diamonds"

John Lennon skapte sin egen eventyrverden da han komponerte "Lucy in the Sky With Diamonds". Inspirasjonen var noe så uskyldig som en tegning som sønnen Julian kom hjem med fra barnehagen da han var fire år.

Lucy i himmelen
Foto: Creative Commons

Hør: Historien bak Lucy in the Sky With Diamonds

Mange mener at "Lucy in the Sky With Diamonds" er et akronym for LSD (Lucy in the Sky With Diamonds), men bakgrunnen for låta var at Julian Lennon, Johns 4-årige sønn, hadde tegnet ei jente i barnehagen han gikk i, og da han viste fram tegninga forklarte han at det var Lucy - i himmelen med diamanter.

På bildet over kan du se tegninga Julian laget.

Lucy antas å være Lucy O'Donnell (nå Lucy Vodden), som gikk i barnehagen sammen med Julian Lennon på Heath House Infants' School. Nå bor hun i Surbiton i Surrey, England, hvor hun inntil få år siden jobbet som lærer for barn med spesielle behov. Lucy ble syk for noen år siden, og måtte slutte som lærer.

Låten er komplekst arrangert, og verset går i 3/4-takt, mens den på refrengene går over til vanlig 4/4-takt.

Besetning:

Paul McCartney: Bass, orgel, kor

John Lennon: Gitar, vokal

George Harrison: Gitar, tambura, kor

Ringo Starr: Trommer, maracas

Hør: Historien bak Lucy in the Sky With Diamonds

Tilbake til The Beatles komplett

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober