Hopp til innhold

«Louder Than Bombs» delte kritikerne

CANNES/OSLO (NRK): Den norske filmen «Louder Than Bombs» vakte reaksjoner og delte kritikerne i Cannes søndag kveld. Mens de skandinaviske journalistene elsket filmen, var andre mindre begeistret.

Joachim Trier og Eskil Vogt i Cannes

PREMIERENERVER: Joachim Trier (til venstre) og Eskil Vogt var veldig spent på hva anmeldere og publikum kom til å sitte igjen med etter å ha sett filmen i Cannes søndag.

Foto: Dag Kjørholt / NTB scanpix

I kveld ble Joachim Trier-regisserte «Louder Than Bombs» for første gang vist for pressen under filmfestivalen i Cannes. Spillefilmen er den eneste nordiske produksjonen – og én av 20 totalt – som er invitert til å delta i hovedkonkurransen.

NRK møtte flere av kritikerne og journalistene på vei ut av salen etter visning, og reaksjonene var blandede.

– Tortur

Tahar Houchi

KRITISK 1: Tahar Houchi hadde forventet mer.

Foto: NRK
Geoffrey Wells

KRITISK 2: Geoffrey Wells omtaler filmes som «tortur».

Foto: NRK
Peter Paul

KRITISK 3: Peter Paul synes filmen prøver for hardt.

Foto: NRK
Maria Manson

POSITIV 1: Maria Manson var strålende fornøyd etter visningen.

Foto: NRK
Jan Lumholdt

POSITIV 2: Jan Lumholdt sammenligner «Louder Than Bombs» med Alejandro González Iñárritus filmer.

Foto: NRK

– Jeg fant den ikke veldig interessant. Jeg kjørte syv timer fra Genève for å komme hit, og det er ikke for å se så enkle filmer. Jeg forventet å bli overrasket, men ble ikke det dessverre, forteller Tahar Houchi som jobber for den algeriske avisen Liberte, men er bosatt i Genève.

Geoffrey Wells fra Hollywood Elsewhere gikk enda lenger i sin kritikk, og hadde kun en kort kommentar da han ble stoppet av NRK.

– Det var tortur, men til tider samtykkende, sa han.

Peter Paul fra den tyske TV-kanalen ZDF sto igjen forvirret etter filmen, og syntes den prøvde for hardt.

– Jeg likte den ikke så mye. Den prøvde hele tiden for hardt å være dyp og eksistensialistisk, uten å lykkes. Den nådde meg ikke, jeg så tanken, men den nådde meg ikke emosjonelt, sier han.

– Den virker som en rar kombinasjon av europeisk kunstfilm og amerikansk indie-film. Det er så mye selvmedlidenhet i filmen. Alle var deprimert 90 prosent av tiden. Det tynger. Jeg kunne ikke tro på følelsene til skuespillerne.

Skandinavene storfornøyd

De skandinaviske journalistene NRK snakket med var derimot svært positive til Triers film.

– Jeg synes den var fantastisk bra. Jeg elsker Joachim Trier og synes han igjen klarer å lage en film som handler om identitet og hvordan familiestrukturer fungerer, sier Maria Manson fra Dansk Radio.

– Jeg er imponert over hvordan han har fått disse amerikanske skuespillerne til å spille til tross for at det er hans første engelskspråklige film.

Også Jan Lumholdt fra Svenska Dagbladet var begeistret for filmen og sammenlignet den med verkene til Alejandro González Iñárritu.

– Dette er en kvalitetsfilm som er beslektet med filmene som Alejandro González Iñárritu har laget, som for eksempel «Babel» og «21 grams». Og har absolutt samme høye kvalitet, sier han.

Men han la ikke skjul på at han var enda større fan av de norske filmene til Trier.

– Det finnes et litt mer personlig tiltrekning til de norske filmene. Som skandinav elsker jeg det skandinaviske, og den tonen som nok i enda større grad kommer til sin rett i filmer som «Reprise» og «Oslo, 31. august», sier han.

Klipp fra «Louder Than Bombs», med Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg

VIDEO: Se klipp fra filmen med Isabell Huppert og Jesse Eisenberg.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.