«Lilyhammer» har fått USA-premiere

Amerikanske Netflix har lagt ut alle episodene av den norske serien til sine 23 millioner seere.

Lilyhammer

Slik ser det ut når den norske serien «Lilyhammer» har fått sin USA-premiere.

Foto: Skjermdump: Anders Tvegård

Den norske serien «Lilyhammer» ble i dag tilgjengelig på den amerikanske filmtjenesten Netflix. 23 millioner betalende kunder har fått tilgang til actionkomedien fra OL-byen, som blir blant få ikke engelskspråklige serier i Netflix' tilbud.

Da serien ble kjøpt inn i oktober i fjor var produsent Lasse Hallberg overstrømmende begeistret. Det var uvanlig for det amerikanske markedet å kjøpe inn originale serier på et annet språk enn engelsk.

– Amerikanerne elsket Lilyhammer

– Svenskene og danskene har jo solgt serier til utlandet før, men da har det blitt laget en amerikansk versjon av originalen. Amerikanerne elsket «Lillyhammer» og mente den var unik og spesiell. De sa «dette kan man ikke gjenskape i USA,» sa Hallberg til NRK.no da salget var i boks.

I Norge hadde serien premiere i januar, og fikk enorme seertall, til tross for blandede kritikker.

Kjøpt inn av BBC

Serien går for for øyeblikket noe av en seiersgang verden over, og er akkurat BBC kjøper Lilyhammer , som nok trenger å fylle det skandinaviske hulrommet etter de danske seriene Borgen og Forbrydelsen.

LES OGSÅ: Bruce Springsteen skrøt av Little Steven i «Lilyhammer»
LES OGSÅ: Her setter «Proffen» utfor hoppkanten

Den britiske avisa the Guardian skrev i går om BBCs avgjørelse:

– Lilyhammer blander skarp amerikansk humor med norsk folkelighet - en perfekt kombinasjon for et sylskarpt drama om kulturelle verdier, sa BBC4s Richard Klein til avisa i går.

Også Sverige, Finland og Tyskland har kjøpt inn serien.

Slik ser du alt i kveld

Her ser du de to første episodene av serien i NRKs nettv-spiller .

Men du har kanskje kraftige abstinenser?

I så tilfelle kan du allerede nå få del i alle episodene som er laget. Netflix kan med små grep bli tilgjengelig på din egen PC, mobil eller nettbrett, ganske så lovlig. NRKBeta laget i høst en utmerket oppskrift for å sette opp en utenlandsk IP-adresse, slik at man kunne få tilgang til rettighetsbelagt materiale.

Ikke ulovlig til privat bruk, ifølge NRKs juridiske eksperter som har sett på saken.

LES OGSÅ: HMS-brudd under Lilyhammer-opptak

Kulturstrøm

  • Konserter kun i egen kommune

    Nå blir det igjen mulig å besøke konserter, teater og andre kulturbegivenheter – innenfor egen kommune. Områder med høyt smittetrykk, for eksempel Oslo, kommer ikke til å åpne for arrangementer ennå. Inntil videre gjelder også reglene om at det kan være maksimalt 200 personer til stede hvis det er fastmonterte seter. Ellers er grensen ti personer.

    Pressekonferanse om koronasituasjonen
    Foto: Vidar Ruud / NTB