«Lille stripper» sensurert i iTunes

En dansk jazzartist sin sang om å blottstille seg ble for sterk kost for Apple.

Trinelise Væring: «Umanerlig»

Trinelise Væring synger blant annet om å blottstille seg på albumet «Umanerlig».

Foto: Plateomslag

Trinelise Væring: «Umanerlig»

Trinelise Værings album «Umanerlig».

Trinelise Værings album «Umanerlig» i iTunes

I iTunes ble Værings melodi «Lille stripper», til «Lille s******r».

Foto: Skjermdump fra iTunes
Ola Bremnes

Også Ola Bremnes har opplevd å bli sensurert av iTunes.

Foto: Trym Ivar Bergsmo

Apples nettbutikk for musikk har tidligere hevdet at de har sensurert nazi-vennlig musikk fra tjenesten sin.

- Ganske ironisk

Men når det gjelder den danske jazzartisten Trinelise Væring har iTunes kanskje gått litt langt?

På hennes nyeste album «Umanerlig» er det en låt med tittelen «Lille stripper», som i iTunes sin versjon heter «Lille s******r».

- Det er ganske ironisk, i og med at min sang handler om åndelig stripping. Det har ingenting med nakne kvinner å gjøre, sier jazzartisten til den danske avisa BT.

- Det handler om å la sløret falle og stå igjen uten noen overflødige lag. Unge mennesker blir med på X Factor og blottstiller seg for 15 minutters verdensberømmelse. Jeg bare spør meg selv hva det skal være godt for, når de står der nakne og hudløse, sier Trinelisa Væring til avisa.

Har sensurert flere

Sensuren har ifølge BT tidligere også gått ut over artisten Thomas Helmig og hans album «Stupid Man» med Rasmus Nøhrs sanger «Hash eller gas» og «Ibens klit», samt soundtracket til julekalenderen H*A*S*H, som også ble stoppet av den danske kringkasteren DR.

Tidligere har en teknisk feil ført til at blant andre Avril Lavigne har blitt sensurert. Hennes melodi med tittelen «Hot» ble ifølge Klikk.no til «H*t» i iTunes.

Også en Ola Bremnes-hyllest av Petter Dass ble i sin tid til sensurert. Plata «Mitt navn er Petter Dass» ble opprinnelig gitt i 1985, men i iTunes fikk teologen og dikteren navnet Petter D**s - noe som blant annet ga låttittelen «Petter D**s klagesang».

- De har ikke lov

- Utover at det er sensur, så bryter det også kunstnerens opphavsrett. De har ikke lov til å endre tittelen, sier Ole Reitov, prosjektleder i Freemuse (den internasjonale organisasjnen for musikk og ytringsfrihet).

Han oppfordrer andre musikere og tekstforfattere til å reagere og ta et oppgjør med iTunes.

Selskapet A:Larm Music, som gir ut musikken til Væring, er i gang med å undersøke årsaken til sensuren. Deres beste tips så langt er en datamaskin i Sveits, med et spamfilter som reagerer på bestemte ord.

Kulturstrøm

 • Trodde han var ferdig som musiker

  Artist og låtskriver Jonas Alaska var forberedt på å måtte finne seg en annen jobb, da han fikk barn. Han var redd han ikke skulle klare å skrive mer musikk, forteller han til NRK Kulturstripa. Nå har han startet bandet Hollywood sammen med kameraten og samboeren. Fredag slipper de sitt første album.

  Jonas Alaska
  Foto: Per Ole Hagen
 • Nominert til høythengende pris

  Forfatter Vigdis Hjorth er nominert til den amerikanske litteraturprisen National Book Award for sin mye omtalte roman «Arv og miljø». Romanen ble lansert på det engelskspråklige markedet tidligere denne uken, og boka har fått gode omtaler i blant annet publikasjoner som Financial Times og Publishers Weekly. «Arv og miljø» er oversatt til 21 språk (NTB).

  Vigdis Hjorth
  Foto: Terje Bendiksby