NRK Meny
Normal

– «Kraftidioten» minner om Coen og Tarantino

BERLIN (NRK.no): Hans Petter Molands nye film «Kraftidioten» mottar gode anmeldelser etter de første visningene under Berlinalen.

Molands actionkomedie er plukket ut til å konkurrere i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin – og kan vinne den gjeve Gullbjørnen.

I formiddag fikk internasjonal presse se Molands film, og i kveld var det verdenspremiere.

Tilbakemeldingene blant kritikerne er entydig positive. Flere amerikanske anmeldelser trekker fram filmens internasjonale potensial.

– «Kraftidioten» føles mer som en amerikansk krimthriller enn noe annet som før har kommet fra Skandinavia. Filmens tekniske løsninger er som en studiofilm fra Hollywoods. Hadde dialogen vært på engelsk kunne den gjort det godt i USA, skriver Varietys anmelder Peter Debruge.

Sammenliknes med Coen og Tarantino

Litt lysere: Kristoffer Hivju og Stellan Skarsgård fra «Kraftidioten». F

Kristoffer Hivju og Stellan Skarsgård fra «Kraftidioten».

Foto: Filmweb

«Kraftidioten» handler om Nils, spilt av Stellan Skarsgård, som kjører snøplog i en fjellandsby. Da sønnen hans forsvinner blir Nils dratt inn i et narkotikaoppgjør mellom norsk og serbisk mafia.

Filmen er allerede solgt til over 30 land, og Hollywood Reporter mener den vil passe perfekt for en amerikansk nyinnspilling.

– Vi har ikke sett så mye blod og mørk humor i et vinterlandskap siden Coen-brødrenes «Fargo». Denne strålende regisserte filmen virker som et sikkert stikk for amerikansk distribusjon, og avtaler for innspilling av en amerikansk versjon kan ikke være langt unna, skriver anmelder David Rooney.

Bransjebladet Screen Internationals anmelder Mark Adams er enig i sammenlikningen med Coen-brødrenes filmer.

– Denne filmen kunne lett havnet i den opphypede «nordisk noir»-sjangeren, men takket være originale rolleprestasjoner og en overflod drap er dette mer i Coen- og Tarantino-land, skriver han.

Pressekonferanse Kraftidioten i Berlin

Bruno Ganz, Hans Petter Moland, Stellan Skarsgård og Anders Baasmo Christiansen under pressekonferansen i forbindelse med den første visningen av filmen i Berlin i dag.

Foto: Eirin Venås Sivertsen / NRK

– Ikke så viktig å vinne

Regissør Hans Petter Moland var fornøyd med at kritikerne syntes å like filmen da NRK snakket med ham etter pressevisningen i formiddag.

– Jeg har hatt nerver, men nå letter det littegrann. Hvis pressevisningen er en indikasjon for hvordan det vil gå med filmen, har jeg ikke mye å bekymre meg for. Jeg hørte det var applaus både underveis og etterpå. Det er strålende.

– Hvorfor tror du filmen har appellert til Berlin-juryen?

– Det er bare 20 filmer i hovedprogrammet av 6000. De har nok lett etter noe som skiller seg ut, og «Kraftidioten» er en original, absurd og til tider grotesk komedie.

– Kan den vinne Gullbjørnen?

– Det er utrolig mange flotte filmer som reiser herfra uten å vinne. Jeg synes faktisk ikke det er så viktig. Å komme hit er å vinne. Og historisk sett vinner komedier sjelden priser under festivaler, sier regissøren.

– Klassisk hevnhistorie

FILM-BERLIN/ Cast member Hagen attends news conference at 64th Berlinale International Film Festival in Berlin

– Det ville vært spektakulært å vinne Gullbjørnen, sier Pål Sverre Hagen, som gestalter skurkerollen som figuren «Greven» i «Kraftidioten».

Foto: THOMAS PETER / Reuters
FILM-BERLIN/ Director Moland and cast members Ganz and Skarsgard joke during photocall at 64th Berlinale International Film Festival in Berlin

Regissør Hans Petter Moland sammen med skuespillerne Bruno Ganz og Stellan Skarsgård under dagens pressevisning i Berlin.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Nils' erkefiende i filmen spilles av Pål Sverre Valheim Hagen, best kjent for sin tolkning av Thor Heyerdahl i filmen «Kon-tiki».

– «Kraftidioten» er en klassisk hevnhistorie med trekk av westernfilm og fabeleventyr. Den handler om en fredelig mann som opplever noe så alvorlig for ham at han tar saken i egne hender, sier han.

– Hva tror du om sjansene til å vinne Gullbjørnen?

– Det ville vært spektakulært hvis en actionkomedie vant den prisen. Men det er uansett veldig imponerende at Hans Petter har fått til en nominasjon, sier Hagen.

– Hans Petter får meg ut døra

Filmen er Molands fjerde med Stellan Skarsgård i hovedrollen. Forrige film de to gjorde sammen var «En ganske snill mann» fra 2010 – som også ble nominert til Gullbjørnen.

– Vi er lekekamerater som fungerer veldig fint sammen. Vi kan ha diskusjoner uten misforståelser, sier den svenske skuespilleren om samarbeidet med Moland.

Skarsgård måtte lære seg å kjøre snøfreser og plogbil i tøffe vinterforhold i Valdres i forbindelse med rollen som Nils.

– Moland er et villmarksmenneske, en som kan gå på ski tre dager over fjellet for å drepe en rein. Jeg er ikke sånn. Hans Petter får meg utendørs, sier han.

– Filmen skal ha norsk premiere på en utendørskino i Beitostølen. Gruer du deg til det?

– Norge er et rart land. Det er veldig norsk å bestemme at premieren skal være på fjellet midt på vinteren. Men det er jo vakkert, så jeg får bare ta på meg mange klær, ler Stellan Skarsgård.

LES OGSÅ:

Se traileren til «Kraftidioten»:

Tilbakemeldinger fra kritikere på Twitter etter pressevisningen av filmen i formiddag:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Disse filmene konkurrerer om Gullbjørnen

Tittel

Land

Regissør

Bai Ri Yan Huo (Black Coal, Thin Ice)

Kina

Yinan Diao

Boyhood

USA

Richard Linklater

Chiisai Ouchi (The Little House)

Japan

Yoji Yamada

Historia del miedo (History of Fear)

Argentina/Uruguay/Tyskland/Frankrike

Benjamin Naishtat

Jack

Tyskland

Edward Berger

Kraftidioten

Norge/Sverige/Danmark

Hans Petter Moland

Kreuzweg

Tyskland

Dietrich Brüggemann

La tercera orilla (The Third Side of the River)

Argentina/Tyskland/Nederland

Celina Murga

La voie de l‘ennemi (Two Men in Town)

Frankrike/Algerie/USA/Belgia

Rachid Bouchareb

Macondo

Østerrike

Sudabeh Mortezai

Praia do Futuro

Brasil/Tyskland

Karim Aïnouz

Tui Na (Blind Massage)

Kina/Frankrike

Ye Lou

Wu Ren Qu (No Man’s Land)

Kina

Hao Ning

Zwischen Welten (Inbetween Worlds)

Tyskland

Feo Aladag

'71

Storbritannia

Yann Demange

Aimer, boire et chanter (Life of Riley)

Frankrike

Alain Resnais

Aloft

Spania/Canada/Frankrike

Claudia Llosa

Die geliebten Schwestern

Tyskland

Dominik Graf

Stratos

Hellas/Tyskland/Kypros

Yannis Economides

The Grand Budapest Hotel

Storbritannia/Tyskland

Wes Anderson

Kulturstrøm

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold
  • To album fra Kanye West

    Kanye West kommer med to album i løpet av våren. Det kunngjorde artisten på Twitter noen dager etter at han twitret for første gang på snart ett år. Grammy-vinneren sier det første albummet består av åtte låter og kommer 1.juni. Det andre er et samarbeide med Kid Cudi, og gis ut en uke senere. West sier han også jobber videre med en filosofibok, som han har live-twitret på kontoen sin de siste dagene.

    Laster Twitter-innhold