Språkrådet har kåret årets ord (ja, du klarer å gjette det)

Ordet koronaen er kåret til årets ord av Språkrådet. Kjedelig og forutsigbart, mener språkviter.

Koronaord
Grafikk: Morten Skramstad / NRK

Helene Uri hadde håpet at årets ord ikke skulle være koronaen. Men det er nå kåret til årets ord av Språkrådet. Språkviteren og forfatteren ønsket seg noe mer positivt og litt mindre forutsigbart.


– For eksempel nasjonal dugnad. Det ordet sier både noe om det som har skjedd med koronaen og den innsatsen som hele landets befolkning har gjort under koronaen, sier hun.

Ny betydning

Direktør i Språkrådet Åse Wetås mener på sin side at ordet er nyskapende.

Direktør Åse Wetås i Språkrådet

Direktør i Språkrådet Åse Wetås.

Foto: Moment Studio

– Vinnerordet viser ikke en ny sammensetning, men det viser en helt ny måte å bruke et ord på. Meningsinnholdet i ordet er noe som de færreste kjente til fra før.

Hvor mye et ord er brukt i skriftlige medier er blant de viktigste kriteriene for å bli årets ord og koronaen er det ordet som har preget dette året i størst grad, ifølge Språkrådet.

– Ingenting har preget nyhetsbildet i år mer enn koronapandemien. Da vi så gjennom det store kildematerialet, var det korona og spesielt koronaen i bestemt form noe av det som preget tekstene aller mest, sier Wetås.

Direktøren mener at historikerne kommer til å skrive om koronaen i bestemt form når de i fremiden ser tilbake på 2020.

– Denne bestemte formen omfavner både viruset, sykdommen, koronakrisen og faktisk også hele den tiden vi lever i nå, avslutter hun.

Gjesper av ordet

Helene Uri

Forfatter og språkviter Helene Uri skulle ønske vinneren hadde vært et positivt ladet ord.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Selv om Helene Uri hadde håpet på et mer positivt vinnerord, er hun enig at koronaen representerer året vi har vært igjennom.

– Det er en klok og forståelig begrunnelse, men kanskje jeg kveler et bittelite gjesp, sier hun med et smil.

Når Språkrådet gjør kåringen sin lager de en liste på ti ord som har preget året.
De andre ordene på listen er: holde meteren, statsforvalter, lyshare, nødlandslaget, flate ut kurven, melaninrik, sprite, koronerulling og kohort.

Kulturstrøm

  • Ny Zwart-film spilles inn i høst

    Innspillingen av filmen «Lange flate ballær 3» starter til høsten, dersom alt går etter planen. Det sier filmregissør Harald Zwart til VG. De to første filmene gikk sin seiersgang på kinoene her i landet da de hadde premiere i 2006 og 2008.

    Lange Flate Ballær
    Foto: SF Norge AS
  • Utsetter Michelin-utdelingen

    Utdelingen av årets stjerner til nordiske gourmetrestauranter er utsatt på grunn av pandemien. Den prestisjefylte Michelin-utdelingen skulle holdes i Stavanger 8. februar, men er utsatt til mai. Kun kort tid etter prisutdelingen i februar 2020 måtte de fleste gourmetrestaurantene stenge.