Hopp til innhold

«Kongen av Bastøy» på kinotoppen

I løpet av kun fire uker har over 200.000 nordmenn vært på kino for å se «Kongen av Bastøy». Filmen topper listen over mest sette filmer og bransjen har tro på at den kan være toneangivende for norske filmer 2011.

Filmen om de brutale forholdene på guttehjemmet på øya Bastøy i Oslofjorden hadde premiere før jul og allerede nå er den sett av 200.000.

Regissør Marius Holst er naturligvis veldig fornøyd med tallene og posisjonen filmen har fått et så kort tid.

– Det er flott å se at filmen har funnet et publikum og at de som har sett den, tydeligvis anbefaler den videre, sier regissøren i en pressemelding.

Gledelige nyheter

Administrasjonssjef Roar Svartberg i Film og Kino synes «Kongen av Bastøy» har innfridd på alle måter.

– Dette var jo en film vi hadde store forhåpninger til, men det er ikke alltid at spådommene slår til, så det er svært gledelig å se at den har gjort det så godt, uttaler Svartberg til NRK.no.

Avhengige av norske filmer

Svartberg mener norske filmer står helt sentralt når det gjelder å skape gode resultater på kino.

– Vi er helt avhengige av å ha norske filmer på kino. De utenlandske filmene er mer stabile i besøkstallene, så det er hvordan de norske filmene går, som skiller et godt kinoår fra et dårlig, mener Svartberg.

– Dessuten kommer det nærmere 40 norske filmer i løpet av året, så norsk film kunne jo ikke fått en bedre start enn hva «Kongen av Bastøy» har gitt sier Svartberg.

Vises i utlandet

«Kongen av Bastøy» er på vei inn i et eksklusivt selskap hva angår norsk film da det kun er et fåtall av kinofilmene som når den vanskelige 200.000-grensa.

Til sammenligning er «Trolljegeren» og «Nokas» sett av henholdsvis 274.000 og 250.000, så det er ventet at «Bastøy» vil overgå disse tallene. Men det spørs om det kommer til å måle seg med fjorårets soleklare publikumsvinneren med «Knerten gifter seg» som dro hele 406.000 kinobesøk.

Neste uke åpner «Kongen av Bastøy» Gøteborg Internasjonale Filmfestival der flere andre norske filmer også skal vises. Deretter står Rotterdam for tur.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober