Hopp til innhold

«Kon-Tiki»–rekord første helg

Filmen «Kon-Tiki» er den best besøkte norske film i en åpningshelg noensinne. 160.000 mennesker, med kong Harald og dronning Sonja i spissen, så den.

Ankom Operaen i Kon-Tiki-flåten

Filmens Kon-Tiki-flåte seiler inn til Operaen på premierekvelden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Filmen har vært godt markedsført. Striden rundt fremstillingen av Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, har bare gitt økt interesse, tror professor i markedsføring ved BI, Tor Wallin Andreassen.

Drahjelp fra Slottet

Han tror også at det var god drahjelp at kong Harald og dronning Sonja kom til premieren.

– Det ga stil og verdighet til filmen, sier professoren.

– Godt liv på kino

Kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Birgitte Langballe, sier at det er vanlig å regne med at antallet besøkende i åpningshelgen står for en femdel av det som blir det totale besøkstallet.

– Men det er ingen eksakt vitenskap. Jeg tror uansett at filmen får et godt liv på norske kinoer og tipper et langt høyere besøkstall enn 500 000 totalt, sier hun.

Til sammenligning er «Harry Potter og Ildberget» den best besøkte totalt med 201 000 i premierehelgen.

Digital kino

Digitaliseringen av norske kinoer ble fullført i fjor sommer. Det betyr at hele landet ser premierefilmene samtidig. Tidligere slåss de store kinoene om de få filmkopiene som ble produsert. Det er også en av grunnene til at premierebesøket på «Kon-Tiki» ble stort.

«Max Manus» hadde den gamle rekorden for norsk film, med 135.000 besøkende den første helgen. Det er de samme regissørene, Espen Sandberg og Joachim Rønning, som står bak «Kon-Tiki». Manusforfatter er Petter Skavlan.

Dyr film

«Kon-Tiki» er Norges dyreste film og har hatt et budsjett på 93 millioner kroner. Hovedprodusent Aage Aaberge har sagt til Aftenposten at 600.000 mennesker må se filmen for at investorene skal få pengene tilbake.

SE NRKs anmeldelse av filmen her:

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.