«Kon-Tiki»–rekord første helg

Filmen «Kon-Tiki» er den best besøkte norske film i en åpningshelg noensinne. 160.000 mennesker, med kong Harald og dronning Sonja i spissen, så den.

Ankom Operaen i Kon-Tiki-flåten

Filmens Kon-Tiki-flåte seiler inn til Operaen på premierekvelden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Filmen har vært godt markedsført. Striden rundt fremstillingen av Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, har bare gitt økt interesse, tror professor i markedsføring ved BI, Tor Wallin Andreassen.

Drahjelp fra Slottet

Han tror også at det var god drahjelp at kong Harald og dronning Sonja kom til premieren.

– Det ga stil og verdighet til filmen, sier professoren.

– Godt liv på kino

Kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Birgitte Langballe, sier at det er vanlig å regne med at antallet besøkende i åpningshelgen står for en femdel av det som blir det totale besøkstallet.

– Men det er ingen eksakt vitenskap. Jeg tror uansett at filmen får et godt liv på norske kinoer og tipper et langt høyere besøkstall enn 500 000 totalt, sier hun.

Til sammenligning er «Harry Potter og Ildberget» den best besøkte totalt med 201 000 i premierehelgen.

Digital kino

Digitaliseringen av norske kinoer ble fullført i fjor sommer. Det betyr at hele landet ser premierefilmene samtidig. Tidligere slåss de store kinoene om de få filmkopiene som ble produsert. Det er også en av grunnene til at premierebesøket på «Kon-Tiki» ble stort.

«Max Manus» hadde den gamle rekorden for norsk film, med 135.000 besøkende den første helgen. Det er de samme regissørene, Espen Sandberg og Joachim Rønning, som står bak «Kon-Tiki». Manusforfatter er Petter Skavlan.

Dyr film

«Kon-Tiki» er Norges dyreste film og har hatt et budsjett på 93 millioner kroner. Hovedprodusent Aage Aaberge har sagt til Aftenposten at 600.000 mennesker må se filmen for at investorene skal få pengene tilbake.

SE NRKs anmeldelse av filmen her:

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.