Hopp til innhold

Stjernespekka premierefest for «Kon-Tiki» i Operaen

Stjernene i «Kon-Tiki»-filmen ankom kveldens premierefest i Operaen i gallaantrekk. – Det er en stor dag for oss, sier hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen.

Stjernene i «Kon-Tiki»-filmen da de ankom kveldens premierefest i Operaen.

Se stjernene på den røde løperen.

Den nye, norske storfilmen «Kon-Tiki» åpna Filmfestivalen i Haugesund på lørdag. I kveld var det klart for festpremiere i Operaen i Oslo.

Kveldens visning var ikke åpen for publikum, men filmens skuespillere, produsenter og regissører var selvskrevne gjester på premierefesten. På gjestelista sto også en rekke norske kjendiser og politikere, samt det norske kongeparet.

I ettermiddag ankom filmens regissører Joachim Rønning og Espen Sandberg Operaen i «Kon-Tiki»-flåten. Om bord var også filmens skuespillere Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jacob Oftebro og Agnes Kittelsen.

Etter festpremieren i kveld, skal flåten fraktes tilbake til Thor Heyerdahls fødeby, Larvik.

Stjernene ankommer

Like før klokka halv sju ankom Thor Heyerdals sønn med familie, tett etterfulgt av filmens store stjerner, med hovedrolleinnehaverne Pål Sverre Hagen og Agnes Kittelsen i spissen. De mannlige skuespillerne var kledd i smoking for anledningen, mens Kittelsen hadde på en fotsid, svart kjole.

Pål Sverre Hagen og Agnes Kittelsen

Hovedrolleinnehaverne Pål Sverre Hagen og Agnes Kittelsen tror det var en stor fordel under filminnspillengen at de kjente hverandre så godt fra før.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hagen, som spiller Thor Heyerdal i filmen, og Kittelsen, som portretterer hans kone, sier at de ser fram til kveldens festpremiere, og legger til at det er stort for dem å endelig se filmen i sin helhet.

– Det å se resultatet helt ferdig er stort. Det er en stor dag for oss nå når vi får se alt samla i én film, sier Hagen til NRK.

Han synes samspillet med Kittelsen har fungert svært godt, og tror det var en fordel at de kjente hverandre så godt fra før.

– Vi kjenner hverandre fra før, Agnes og jeg, så da blir det trygt og godt, sier Hagen.

Kong Harald og dronning Sonja ankom festpremieren sist. Klokka sju spaserte kongeparet opp den røde løperen og inn i Operaen, der de hilset på filmens skuespillere, produsenter og regissører.

Skuespiller Odd-Magnus Williamson synes det var stort å få møte kongen.

– Jeg ble starstruck, eller rettere sagt kingstruck, sa han etter møtet.

– Dette har jeg gleda meg til lenge

Odd-Magnus Williamson og Anders Baasmo Christiansen

Odd-Magnus Williamson og Anders Baasmo Christiansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I tillegg til filmens hovedpersoner, var en rekke kjente mennesker fra norsk offentlighet invitert til festpremieren.

Blant de første som dukka opp på den røde løperen var eiendomsinvestor Christian Ringnes med følge. Komiker Espen Eckbo var også tidlig ute. Han spøkte med at han var snurt fordi han ikke hadde fått tilbud om en av de sentrale rollene i filmen.

Forfatter Åsne Seierstad sa til NRK hun lenge hadde gleda seg til filmen om «Kon-Tiki». For henne blir filmopplevelsen ekstra spesiell siden hun har hatt sønnen til Thor Heyerdal som foreleser.

– Jeg har alltid vært en stor beundrer av Thor Heyerdahl, sa hun til NRK.

Den norske filmbransjen var, naturlig nok, godt representert på den røde løperen i kveld. Blant skuespillerne som hasta inn til festpremieren var Stig Henrik Hoff, Per Christian Ellefsen, Nils Ole Oftebro, Anette Hoff, Pia Tjelta, Nicolai Cleve Broch, Heidi Gjermundsen Broch og Kristoffer Hivju.

Beskyldt for karakterdrap

Filmskaperne bak «Kon-Tiki» har de siste dagene blitt beskyldt for å ha gitt ei feilaktig framstilling av en av hovedpersonene. Dattera til Herman Watzinger, som blir portrettert av Anders Baasmo Christiansen, mener faren er framstilt som en helt annen person.

Produsentene har begrunna grepet med at det er snakk om en spillefilm, og at man da kan ta seg slike kunstneriske friheter. Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen mener likevel det er viktig å ha omtanke for Watzingers slektninger.

– Det er viktig å ha omtanke for situasjonen til Herman Watzingers datter, men det er klart at dette er en spillefilm, sier Hagen om kritikken.

Kritikerne hyller storfilmen

«Kon-Tiki»-filmen er ei dramatisering av da Heyerdahl og hans mannskap la ut på den strabasiøse ekspidisjonen over Stillehavet for å bevise sin teori om at Polynesia hadde blitt befolka fra Sør-Amerika.

Etter visninga i Haugesund var filmanmelderne i VG, Dagbladet, Aftenposten og NRK fulle av lovord. Samtlige ga «Kon-Tiki» terningkast fem.

Den er imponerende flott filmet, med glimrende visuelle effekter, nydelig filmmusikk og en fortreffelig samling skuespillere som gestalter mannskapet ombord.

Birger Vestmo / Filmpolitiet

Dersom man regner med lanseringskostnadene, har filmen hatt en prislapp på nærmere 100 millioner kroner, og er dermed den dyreste filmen som noensinne er laga i Norge. Det betyr også at fallhøyden er stor foran helgas premiere.

Filmen har offisiell premiere på norske kinoer fredag 24. august.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK