Hopp til innhold

«Kokkejævel» om barndommen: – Tøft å føle at man ikke er likt

En suksessfull blogger, men det har ikke alltid vært slik. Asbjørn «Kokkejævel» Sandøy er glad barndommen er over. Han var ensom og følte at ingen likte ham. Nå føler han at han har tatt litt revansj.

Asbjørn Sandøy Kokkejævel signerer boka si

Kokkejævel er han best kjent som, bloggeren Asbjørn Sandøy skriver bok om livet sitt.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Asbjørn Sandøy sitter omgitt av flere tusen bøker. Boka hans «Kokkejævel – livet mellom måltidene» er forhåndssolgt i 2000 eksemplarer med signatur. I to dager har han sittet og signert sin aller første bok.

– Hvis jeg 42 år gammel skulle sitte og tenke på alt som har skjedd av vonde ting, så hadde jeg gått til grunne, sier han.

Barnebilde aVv Asbjørn Sandøy alias Kokkejævel

Asbjørn Sandøy hadde ingen god barndom for han følte at han ikke ble likt og var ofte ensom.

Foto: Privat

Utenforskapet

Han har vært nominert til bloggerpriser og har en trofast følgerskare på nettet. Han bruker både Facebook og bloggen sin til å skrive om det han jobber mest med som kokk, nemlig mat og om hverdagen sin. Men han har også fortalt om noen av de vanskelige tingene.

– Man kan ikke sitte hele tiden og bruke fortiden sin som unnskyldning for de dagene man har nå. Når onde ting skjer skrur jeg av minnene i det daglige, forteller han.

Han er veldig glad for at barndommen er forbi.

– Jeg har opplevd utenforskapet i veldig mange år. Det var det som preget barndommen min, det å stå utenfor å se inn.

Asbjørn Sandøy ble ikke godtatt i bygda han bodde i. Han forteller om ensomhet. Det å klare seg alene.

– Det å innse som barn at man ikke er likt, det har formet meg mye som menneske, sier han.

Tok revansj

Han skriver noen flere signaturer i stablene med bøker som ligger rundt ham.

– Det her er en voldsom bekreftelse på at i alle fall noen liker meg, smiler han. Sosiale medier gir meg en bekreftelse, legger han til.

Men livet var heller ikke en dans på roser etter at han ble voksen heller.

Han opplevde å miste to barn i spedbarnsalder. Det ene døde for 13 år siden, det andre i fjor.

Asbjørn Sandøy alias Kokkejævel, med sitt ene barn

Han har mistet to barn i spedbarnsalder og forteller at det har vært grusomt.

Foto: Privat

– Et hjerte på Facebook betydde mye for meg. Det er kjempegodt å få det hjerte, men det er også vondt hvis noen du kanskje hadde forventet mer av bare skriver et hjerte, sier han. Han forteller at det å miste to barn har vært grusomt og nesten utenkelig. Asbjørn Sandøy opplevde også at man mister kontakten med mange rundt seg når slike ting skjer. Det var da han fant ut hvem som var viktige for ham og hvem han var viktig for.

Kritisert for åpenhet

Han har vært åpen om de vonde tingene som har skjedd.

– Når du kler deg naken er det alltid noen som flirer av valkene dine, sier han. Han innrømmer at han har opplevd negative kommentarer fordi noen mener han skriver om det om det for å få klikk på bloggen sin.

– Det sårer veldig, innrømmer han.

Han forteller om både nedturer og oppturer i boken om livet sitt.

– Jeg vil vise livet som det er. Vise at det går an å reise seg selv om man har ramla gang på gang, smiler han.

Kulturstrøm

 • Amnesty: Facebook bidro til hatytringer mot rohingyaene i Myanmar

  Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017.

  I en fersk rapport skriver menneskerettsgruppa at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten.

  – I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.

  Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet. Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».

  Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

  Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.

  I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.

  (NTB)

  En kvinne med to barn flykter over elven Nef fra Myanmar til Bangladesh.
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Rapperen Coolio er død

  Den amerikanske rapperen Coolio døde i Los Angeles, muligens av hjerteinfarkt, opplyser manageren hans til nettstedet TMZ. Han forteller at 59 år gamle Coolio var på besøk hos en venn og ble funnet livløs på gulvet etter å ha gått på toalettet. Ingen offisiell dødsårsak er kjent.

  Coolio, med døpenavnet Artis Leon Ivey jr., gjorde stor suksess med låten «Gangsta's Paradise» på 90-tallet, skriver NTB.

  Coolio fotografert 7. august 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP