NRK Meny
Normal

Engasjert fra gata

Gatas Parlament fyller 15 år i år, og det markerer de med platen ”Kidsa Har Alltid Rett”. Bandets politiske engasjementet til tross - dette er solid nok og viktig vare, men ingen hip hop-revolusjon.

Foto: Dang Trinh / NRK

Gatas Parlament er blant veteranene i norsk hip hop. Og på ”Kidsa Har Alltid Rett” er det tydelig at Aslak og Elling Borgersrud og Don Martin har tatt innover seg at de er blitt voksne. Siden starten i 1993 har Gatas Parlament beveget seg fra ungdommelige revolusjonære utspill fra barrikadene til dagens mer modne og personlige betraktninger om de nære ting. Der Gatas Parlament tidligere skøyt fra hofta og ikke alltid traff blink, er verdensbildet deres nå blitt mer sammensatt. Nå oppfordrer de til å være på vakt også mot ”han som snakker vakrest om opprøret”.

- Aldri selvhøytidelig og kjedelig

Budskapet til Gatas Parlament handler også nå om å utfordre autoriteter. Men i spor som ”Til Ungdommen” vil bandet aller mest likegyldigheten til livs, og de rapper om at det viktigste for de unge er å tenke sjøl. To av karene i Gatas Parlament er blitt foreldre. Men de er fremdeles tøffe i trynet og drøye nok til å bevare en røff og ung appell.

Tekstene er stinne av refleksjoner med snert. Gatas Parlament har noe de vil si, hele tiden. Det er lite fjas her, men avvæpnende humor og frekke sleivspark holder tonen frisk. Og budskapet som ligger under det meste, blir aldri selvhøytidelig og kjedelig. Det er i seg selv viktig at Gatas Parlament dyrker norsk som et språk for rap. For vi trenger flere unge poptalenter her i landet som tar utgangspunkt i det språket de faktisk kan uttrykke seg ordentlig på.

Gatas Parlament rapper med fin flyt og en rytmikk som holder mål selv om den ikke spruter av intenstitet. Produksjonen er grei, men kanskje en tanke billig. Ofte blir helheten mer kantete enn groovy. Refrenget i ”Unger” er nærmest anti-musikalsk og direkte ulekkert med lurvete synging og roping.

- Bra bursdagsgave til fansen

Men for det meste er ”Kidsa Har Alltid Rett” enkelt og skikkelig skrudd sammen. Gatas Parlament er tro mot stilen sin, der ekstra staffasje i lydbildet muligens sees på som unødvendig jåleri. Det som er overdådig med denne utgivelsen, er dvden som følger med. Her er videoer til alle sporene i tillegg til at en drøy håndfull tidligere produksjoner er tatt med som bonus. Det visuelle blir mer enn et supplement. Som musikken er videoene enkle men effektive, og gutta er morsomme å se på. Alt i alt er dette en bra 15-års bursdagsgave til fansen og til alle som er interessert i norsk popmusikk med noe på hjertet.

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.