«Kampen om tungtvannet» solgt til USA og Spania

Da de fem første minuttene av «Kampen om tungtvannet» var klar, ble den solgt til en rekke land. Nå som den norske serien er ferdigprodusert, håper skaperne på enda flere henvendelser fra utlandet.

Kampen om tungtvannet

Espen Klouman Høiner spiller Leif Tronstad mens engelske Anna Friel spiller Julie Smith i den engelske etterretningstjenesten. Friels karakter er ikke basert på en virkelig person.

Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl / Filmkameratene AS/Jiri Hanzl

Kampen om tungtvannet

Tobias Santelmann fra Lindesnes spiller den eneste gjenlevende sabotøren, Joachim Rønneberg.

Foto: Filmkameratene AS/Robert Holand / Filmkameratene AS/Robert Holand

Åtte år etter at produsent John M. Jacobsen (Filmkameratene) begynte planleggingen av «Kampen om tungtvannet», får den påkostede dramaserien premiere på NRK denne søndagen.

At interessen fra utlandet var til stede, visste man allerede før filmingen startet i fjor. På dette tidspunktet var det nemlig klart at store regissører som Danny Boyle og Michael Bay ønsket å filmatisere den samme historien om Vemork-aksjonen.

Nå forteller SF, et av flere produksjonsselskap bak serien, at regissør Per Olav Sørensens norske serie om aksjonen ble solgt til utlandet på et svært tidlig tidspunkt.

– Den internasjonale interesse for serien var positiv allerede fra den første pitchen, da fantes det ikke en eneste bilderute å vise fram. Da vi kunne vise frem fem minutter med innspilt materiale var det flere distributører og TV-kanaler som ble overbeviste, og vi solgte serien til blant annet Belgia, Nederland, Luxembourg, Polen, Spania og USA, sier Anita Simovic, sjef for internasjonale salg i SF, til NRK.

Salgssjefen sier det fremdeles er stor interesse for andre verdenskrig, spesielt når historien spinner rundt en sabotasjeaksjon basert på virkelige hendelser.

Den første traileren til «Kampen om tungtvannet». Serien har premiere på NRK1 søndag 4. januar.

– En av de beste på markedet

Anita Simovic forteller at mange kjøpere fra rundt om i verden nå venter på å få se de ferdige episodene. Hun har selv bare sett de to første episodene, det er de samme episodene som vil bli vist på NRK1 førstkommende søndag klokken 20.55.

– Hvis fortsettelsen blir like bra som de to første episodene, så kan dette bli en av de beste skandinaviske seriene på markedet akkurat nå.

Filmpolitiets anmelder og journalist, Birger Vestmo, tror blant annet det er heltehistorien som gjør fortellingen om Vemork-aksjonen så appellerende på tvers av landegrensene.

– Det selger godt, og tungtvannsaksjonen på Rjukan byr dessuten på potensielt enkle skiller mellom de gode og onde kreftene, spesielt om man ikke er så nøye med historisk korrekthet. Nazistene er blant filmhistoriens beste skurkefigurer, og det vil ikke by på store problemer å overbevise publikum om heltenes moralske overtak, uansett hvilke handlinger de utfører, sier Vestmo til NRK.

  • Se intervju med Leif Tronstads, hovedpersonen i serien, sønn nedenfor:
Leif Tronstad junior har gjort det til sin livsoppgave å fortelle om farens betydningsfulle rolle under motstandskampen i krigsårene. Leif Tronstad er sentral i en ny TV-serie, hvor Rjukan og kampen om tungtvannet løftes frem.

Kulturstrøm

  • Pressestøtten økes

    Høyre, Frp, Venstre og KrF legger fem millioner kroner ekstra i potten for produksjonstilskudd til mediene. Samiske aviser får også fem millioner kroner. I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 fra Høyre, Frp og Venstre sto blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner kroner, skriver Medier24.

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.