NRK Meny
Normal

«Jorden rundt på 80 dager»

Radioteatrets dramatisering av «Jorden rundt på 80 dager» ble laget i dampradioens glanstid. Nå kan du få et sommerlig gjenhør med Phileas Foggs bedrifter, både i P1 og P2.

Illustrasjonsbilde: Coulorbox.com
Foto: Coulorbox.com

Den Norske Opera og komponisten Gisle Kverndokk gjør det på sin måte, Radioteatret på sin: «Jorden rundt på 80 dager» av Jules Verne ble laget som hørespillserie i 1959 og har siden oppnådd den rene kult-status.

Nå sender vi den igjen, i 11 episoder, som sommerserie i Radioteatret, både i P1 og P2.

Lytt til Jorden rundt på 80 dager her

Jorden rundt på 80 dager 1-11

Tidenes veddemål

En eksentrisk engelsk gentleman, Phileas Fogg (Claes Gill) inngår et veddemål i Reformklubben i London: han setter 20 000 pund inn på at han skal kunne reise verden rundt på åtti dager, sammen med sin nylig ansatte tjener Mr. Passepartout (Eilif Armand) – og de legger i vei 2. oktober 1872.

I et forrykende tempo går ruten over Suez, India, Kina, Japan, USA og tilbake til Europa, i et stadig mer desperat kappløp med den oppsatte reiseplanen.

Kart med Phileas Foggs reise

Kartet viser Phileas Foggs reiserute.

Fogg utsettes for stygge mistanker, forfølges av politiet, treffer en skjønn kvinne og redder henne, kommer i kamp med indianere og opplever i det store og hele eventyr av klassisk merke.

Tungvektere bak mikrofonen

Jules Vernes roman fra 1873 er dramatisert av Tommy Tweed. Radioteatrets produksjon er fra 1959 i Hans Heibergs oversettelse. Knut Thomassen var instruktør og Erling Hille styrte de tekniske spakene. .

Femti skuespillere medvirker i denne radiodramatiseringen av Jules Vernes berømte roman, inkludert flere tungvektere. Claes Gill står i spissen som Phileas Fogg og Eilif Armand som Passepartout. I hælene på de to hører vi en uforglemmelig Gisle Straume som detektiv Fix fra Scotland Yard, stadig i mangel av arrestordren han trenger for å pågripe Fogg på mistanke for bankran i London.

Redder prinsesse i India

Vi møter også den underskjønne prinsesse Auoda, spilt av Wenche Foss, som Phileas Fogg redder fra å bli brent på bål i India, som blir med ham på ferden videre, og som han vel hjemme gifter seg med...

Veddemålet og rekordforsøket å reise jorden rundt på 80 dager er familieunderholdning av beste merke – som står seg også over femti år etter at hørespillet ble laget.

Første episode starter til Radioteatrets faste sendetider i uke 24 og holder på til slutten av august.

Sendetider er i P1 lørdager kl. 14.03 og søndager kl. 23.03, mens i P2 kan du høre serien søndager kl 15.03 og mandager kl. 21. Alle episodene ligger også tilgjengelig til lytting her

Jorden rundt på 80 dager 1-11