Hopp til innhold

«Jokeren»

En morgen leser Hans Georg Windelband sin egen dødsannonse i Aftenposten.

Jokeren
Foto: Coulorbox.com

Windelband abonnerer ikke på avisen. Men noen har lagt den utenfor døra hans. Og når han leser den, finner han den makabre annonsen.

2. episode: V for Viktor

Windelband er Frognergutt, født av velstående foreldre som gikk fallitt. Han er også et ekte barn av frihetsbølgen fra 1968, den som kulminerte med frikonserten på St. Hanshaugen i 1971.

Øl og marsipankake

Siden ble det for ham som for mange andre stoff, kriminalitet, nedtur og fengsel.

Nå bor han stille og bortgjemt, hans eneste lyst til livet er calvados og øl og marsipankake, de siste helst sammen, og hans eneste venn er den røslige Slakter'n.

Lyver

Men, som du allerede har skjønt: Annonsen lyver. Windelband lever! Og likevel står det i avisen at han plutselig gikk bort den 15. februar og at han på denne dagen skal bisettes i Vestre krematorium.

Hva skal han gjøre? Kjøpe seg svart dress? Og prøve å finne ut hvem det var som døde i hans navn og hvordan og hvorfor? Og hva hester, Dantes gudommelige komedie og en joker med klingende bjeller har med det hele å gjøre?

Bygger på romanen

Lars Saabye Christensen har bygget sin kriminalserie Jokeren på romanen med samme tittel. Men dette er mer enn en dramatisering, den aller største delen av teksten er ny, personer er tatt ut og andre satt inn, og slutten er annerledes enn i boken.

Men historens røde tråd er den samme: Vi følger Windelband gjennom kampen mot å oppklare sin egen død, i denne bisarre thrilleren fra Oslos mørke underverden, så vel som beste vestkant.

Windelband - Ingar Helge Gimle
Slaktern - Sverre Wilberg
Malvin - Rolf Søder
Antikvitetshandler - Ole Jørgen Nilsen
Knarklangeren Frik - Nils Vogt
Jensine - Randi Nordby

Regi: Nils Nordberg

”Jokeren” av Lars Saabye Christensen er en historie helt utenom det vanlige. Stykket ble første gang sendt i 1987.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.