NRK Meny
Normal

«Jokeren»

En morgen leser Hans Georg Windelband sin egen dødsannonse i Aftenposten.

Jokeren
Foto: Coulorbox.com

Windelband abonnerer ikke på avisen. Men noen har lagt den utenfor døra hans. Og når han leser den, finner han den makabre annonsen.

2. episode: V for Viktor

Windelband er Frognergutt, født av velstående foreldre som gikk fallitt. Han er også et ekte barn av frihetsbølgen fra 1968, den som kulminerte med frikonserten på St. Hanshaugen i 1971.

Øl og marsipankake

Siden ble det for ham som for mange andre stoff, kriminalitet, nedtur og fengsel.

Nå bor han stille og bortgjemt, hans eneste lyst til livet er calvados og øl og marsipankake, de siste helst sammen, og hans eneste venn er den røslige Slakter'n.

Lyver

Men, som du allerede har skjønt: Annonsen lyver. Windelband lever! Og likevel står det i avisen at han plutselig gikk bort den 15. februar og at han på denne dagen skal bisettes i Vestre krematorium.

Hva skal han gjøre? Kjøpe seg svart dress? Og prøve å finne ut hvem det var som døde i hans navn og hvordan og hvorfor? Og hva hester, Dantes gudommelige komedie og en joker med klingende bjeller har med det hele å gjøre?

Bygger på romanen

Lars Saabye Christensen har bygget sin kriminalserie Jokeren på romanen med samme tittel. Men dette er mer enn en dramatisering, den aller største delen av teksten er ny, personer er tatt ut og andre satt inn, og slutten er annerledes enn i boken.

Men historens røde tråd er den samme: Vi følger Windelband gjennom kampen mot å oppklare sin egen død, i denne bisarre thrilleren fra Oslos mørke underverden, så vel som beste vestkant.

Windelband - Ingar Helge Gimle
Slaktern - Sverre Wilberg
Malvin - Rolf Søder
Antikvitetshandler - Ole Jørgen Nilsen
Knarklangeren Frik - Nils Vogt
Jensine - Randi Nordby

Regi: Nils Nordberg

”Jokeren” av Lars Saabye Christensen er en historie helt utenom det vanlige. Stykket ble første gang sendt i 1987.

Kulturstrøm

 • Mer bråk om Nobelprisen

  Nobelstiftelsen i Sverige vil frata Svenska Akademien oppdraget med å dele ut Nobels litteraturpris. Intriger og sexanklager i Svenska Akademien har ført til krise for litteraturprisen, og Nobelstiftelsen frykter for prisens omdømme. Stiftelsen foreslår i stedet å opprette en ny Nobelkomite for litteratur, uavhengig av Svenska Akademien, noe Akademien motsetter seg, melder Dagens Nyheter.

  Alfred Nobel
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
 • Clapton hyller Avicii

  Eric Clapton annonserer en hyllest til den avdøde svenske DJ Avicii på sitt kommende album. Albumet kommer i oktober, og inneholder bluesversjoner av kjente og ukjente julesanger. Claptons versjon av «Jingle Bells» er dedikert til minnet om Avicii, ifølge NME

  Eric Clapton
  Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
 • Fikk gjev jazzpris

  Trommeslager Jon Christensen er vinner av årets Ella-pris. Prisen er Oslo Jazzfestivals hederspris, og tildeles en person som gjennom mange år har gjort en innsats for jazzmiljøet i Oslo, eller en norsk jazzmusiker av høy internasjonal klasse.

  Jon Christensen
  Foto: Egil Austrheim