Hopp til innhold

«Jobb-kona» til Morten Tyldum forklarer suksessen

LOS ANGELES (NRK): Bak enhver suksessfull mann står det en sterk kvinne, heter det. Bak Morten Tyldum står det to.

Guri Neby i LA

Morten er ekstremt til stede, ekstremt konsentrert, sier Guri Neby om sin mangeårige samarbeidspartner Morten Tyldum.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Mens regnet drypper ned på den røde løperen i Los Angeles, gjør Morten Tyldum og kona Janne seg klare til å bade i fotografenes oppmerksomhet utenfor Dolby Theatre.

Bak kulissene står også Guri Neby, kvinnen som har kjent og jobbet tett sammen med Morten Tyldum de 15 siste årene. Da filmen Hodejegerne kom på kino, var det rettet en helt spesiell takk fra Morten Tyldum til både kona Janne og til Guri.

– Jeg er jobbkona hans, forteller Neby og ler, da NRK møter henne på Shutter hotell på Santa Monica.

Visste det kom til å skje

Da Oscar-nominasjonene ble klare i januar satt Neby på et hotell i Sør-Afrika og ventet på at Morten Tyldum skulle komme til landet for å lage en reklamefilm. Hun jublet av glede over nominasjonene, men har alltid hatt på følelsen av at dette kom til å skje.

– Morten kom til å bli Oscar-nominert, det sa jeg allerede for mange år siden.

– Hvordan visste du det?

– Han er bare en usedvanlig flink og smart fyr som har jobbet i alle år for å få til det her.

Robert og Janne Tyldum

Janne Tyldum er en viktig støttespiller for regissør Morten Tyldum, og hun er også medeier i det nyoppstartede selskapet Norse Code.

Aldri bommet på en idé

Produsenten tror erfaringen fra de utallige reklamefilminnspillingene også har gjort Morten Tyldum bedre – i alle fall på å få gjennomslag for ideene sine.

– Reklame handler om å fortelle effektive historier. Morten vet hvordan man skal selge dem. Jeg tror aldri han har gått fra et møte uten å få pitchet gjennom en idé, sier Neby.

Eierne i Trollbound Entertainment, et norsk produksjonsselskap som holder til i Los Angeles, tror noe av suksessen til Morten Tyldum skyldes at regissøren hele tiden har vært tro mot sine egne prosjekter.

– Han har hele tiden tenkt «dette er filmen jeg vil lage.» Det har vært noe av nøkkelen til hans suksess, sier Hallgrim Haug i Trollbound.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trollbound

Tyldum har vært enormt flink til å velge prosjekter, og hele veien har han vært flink til å holde på sin stil og sin stemme, mener Hallgrim Haug, Dave Spilde og Daniel Berge Halvorsen i Trollbound Entertainment.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Fortsette med reklame

«Jobb-kona» Guri Neby er ikke bare i Los Angeles for å besøke Tyldum, hun er også på utkikk etter samarbeidspartnere for Einar Film og Fortellinger. Slik at de kan fortsette å skape reklamefilmer sammen.

– Jeg håper selvfølgelig at vi kan fortsette å jobbe sammen. Men hvor mye tid det blir til å gjøre det nå, det vet jeg ikke.

Morten Tyldum

Telefonen til Morten Tyldum ringer ustanselig når NRK møter ham. Han er i forhandlinger om filmen Passengers samtidig som Oscar-utdelingen nærmer seg.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP