Hopp til innhold

«Jetman» flyr over Rio de Janeiro

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den tidligere jagerflypiloten Yves Rossy gjør det mange drømmer om, men som få våger¨å gjøre. Han hoppet ut av et helikopter med en jetpack festet på ryggen.

Sveitsiske Yves Rossy er best kjent under navn som «Jetman» og «Rocketman.»

I 2006 ble han den aller første personen til å fly med jetmotordrevne vinger festet på ryggen.

Jetmannen Yves Rossy

Jetmannen Yves Rossy

Foto: Anja Niedringhaus / AP

En ny video kaster den tidligere jagerflypiloten seg ut av et helikopter og suser ned over mot bakken i en fart på nesten 300 km/t.

Han suser over Ipanema, Copacabana og sirkler noen runder over den berømte Kristusstatuen som er plassert på fjelltoppen Corcovado i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

Rossy var i luften i hele 11 minutter og 35 sekunder før han landet trygt på Copacabana-stranden.

Gjennomsnittshøyden for hele flyturen var 1219 meter over bakken.

Styrer med kroppen

Rossy gir gass til jetmotorene ved hjelp av en liten innretning han holder i hånden. Han bruker hele kroppen til å styre vingene og forhåpentligvis lande trygt.

Rossy begynte med sitt Jetman-prosjekt i 1993. I 2008 ble han den første personen til å krysse den engelske kanalen med jetvinger.

Men det er ikke alltid alt går etter planen. I 2009 krasjlandet han i havet ved Gibraltar da han skulle forsøke skrive luftfartshistorie ved å fly fra et kontinent til et annet.

Rossy skulle fly over havet fra Tanger i Marokko til Tariff i det sørvestlige Spania, men forsvant i skydekket og ble funnet i live i Atlanterhavet få minutter senere.

Video Jetmannen flyr i formasjon med jetfly

VIDEO: «Jetman» flyr i formasjon med jetfly

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober