Hopp til innhold

Personlig drama til Toronto

Iram Haqs filmdebut «Jeg er din» får internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto. Dette er den tredje norske filmen som er invitert i år.

Ola Rapace, Amrita Acharia og Iram Haq

Regissør og manusforfatter Iram Haq gir instruksjoner til skuespillerne Ola Rapace og Amrita Acharia

Foto: Marie Sjøvold

Iram Haq

Iram Haq, skuespiller, regissør og manusforfatter

Foto: Marie Sjøvold

– Det er stor glede. Jeg er både stolt, ydmyk og glad. Det er viktig for meg at filmen min kan få et internasjonalt publikum, sier Iram Haq, fra filmfestivalen i Haugesund.

Filmen hadde norsk premiere på kinoene 16. august.

– Den åpner med en filmscene man ikke ser ofte, en norsk-pakistansk kvinne som onanerer til nettporno. Det er åpenbart at her skal det blottlegges! skrev Filmpolitiet om «Jeg er din».

Personlig drama

Haq har laget film om noe hun vet noe om, mente Filmpolitiet. Det er regissøren og manusforfatteren enig i.

– Jeg har laget en personlig film som betyr mye for meg, sier hun.

Filmen handler om Mina, en ung, alenemor som bor i Oslo med sin seks år gamle sønn Felix. Mina spilles av skuespilleren Amrita Acharia, kjent fra Game of Thrones.

Mina er på jakt etter kjærlighet. Hun møter flere menn, men får ikke forholdene til å fungere.

Så møter hun svenske Jesper, spilt av Ola Rapace, og de forelsker seg hodestups i hverandre. Mina må gå langt for å finne ut hva kjærlighet er.

Se en smakebit:

– Moderne feministklassiker

Torontos festivalprogrammerer Steve Gravestock karakteriserer filmen som en moderne feministklassiker.

«Jeg er din» er en uforglemmelig debut. Det er et vakkert portrett av en kvinne som prøver å leve sitt liv på egne premisser, men som ender med å ødelegge for seg selv. Filmen stiller et viktig spørsmål: hvordan kan vi oppleve eller gi kjærlighet når vi ennå ikke har fått det?

Torontos festivalprogrammerer Steve Gravestock

Tre norske til Toronto

Toronto internasjonale filmfestival, TIFF, er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Den går av stabelen fra 5.–15. september.

I år er Norge representert med tre norske filmer, «Jeg er din» (Iram Haq), «Pionér» (Erik Skjoldbjærg) og «De umoralske» (Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen). Totalt vises elleve nordiske filmer som vises på festivalen.

Iram Haq frykter ikke konkurranse om oppmerksomheten.

– Min film er helt annerledes enn de andre to, jeg gleder meg bare til at vi skal reise til Toronto en hel norsk, gjeng, sier hun.

Amrita Acharia, Ola Rapace og Iram Haq

Amrita Acharia, Ola Rapace og Iram Haq

Foto: Marie Sjøvold

– Denne festivalen er Nord-Amerikas viktigste. Sjelden har jeg opplevd sterkere entusiasme for film enn i billettkøen i Toronto, sa Erik Skjoldbjærg da det var klart at hans film skulle presenteres i Toronto.

«Jeg er din» skal presenteres i en seksjon på festivalen som følger fremtidens regissører. Aksel Hennie og Joachim Trier debuterte i den samme seksjonen med sine spillefilmer «Uno» og «Reprise».

Kulturstrøm

 • Deichman-film vant priser

  En film som viser innsiden av nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo har vunnet to priser på den internasjonale bokmessa i Torino i Italia.

  Filmen vant kategoriene «Årets beste video» og «Årets dokumentar». Den seks minutter og 14 sekunder lange filmen viser innsiden av Deichman Bjørvika, med forfatterne Lars Saabye Christensen og Camara Lundestad Joof og en pianospillende Lars Lillo-Stenberg sammen med sangeren Maria Lotus.

  – Dette er fantastisk moro og virkelig stas. Vi bestemte oss for å lage en proper film med elementer fra den store åpningen av Deichman Bjørvika, fordi kun et lite antall mennesker fikk være tilstede på grunn av pandemien. Med filmen fikk «alle» mulighet til å se og høre, sier åpningsfestansvarlig Reinert Mithassel i Deichman i en pressemelding fra Oslo kommune.

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK