NRK Meny
Normal

«Hvitvasking»

Asgeir Müller arver onkelens kunstforretning i Oslo. Forutsetningen er at han sier ja til å drive forretningen. Asgeir skjønner fort at businessen er alt annet enn lukrativ. Derfor takker han ja når han får et tilbud om å hvitvaske penger gjennom butikken. Det skal få fatale konsekvenser...

Benedicte (Ingrid Bolsø Berdal) og Asgeir (Thorbjørn Harr)

TV-reporteren Benedicte (Ingrid Bolsø Berdal) og kunsthandler Asgeir (Thorbjørn Harr) havner i trøbbel når de tar kampen opp mot en liga som driver hvitvasking i Oslo.

Foto: Fredrik Arff / NRK

Med butikken følger det også en leilighet og en formue. Men disse er knyttet opp til driften av butikken, og Asgeir må flytte fra samboeren Christine og stedatteren Lise i Trondheim, til Frogner i Oslo for å jobbe i onkelen Andreas Müllers butikk.

Nazi-drap

Der treffer han Sofie Marstrander, onkelens nære medarbeider gjennom flere år. Hun tilbyr seg å fortsette som hjelp i butikken, mens Asgeir kan konsentrere seg om å bli kjent med regnskap og drift.

Tallene er røde, det kaster ikke mye av seg å selge nasjonalromantisk kunst på et hjørne på Frogner.

Mens Asgeir er travelt opptatt med å å sette seg inn i butikkdriften, rystes Oslo av flere bestialske drap. Ofrene er brennmerket med en ørn, et gammel nazi-symbol. Og de virker ikke som om det er tilfeldige ofre: alle har innvandrerbakgrunn.

Illustrasjon Hvitvasking

Ørnesymbolet brennes inn i drapsofrenes hud.

Foto: Illustrasjon: Fredrik Arff / NRK

Kriminelt forslag

TV2-reporteren Benedicte dekker drapssakene. Hun er søsteren til Asgeirs samboer, og den eneste han kjenner i hovedstaden. Benedicte er imidlertid lite interessert i Asgeir når han ringer. Hun virker både arrogant og avvisende og legger ikke skjul på at hun har mer enn nok med sitt eget liv.

Men tilfeldigvis treffer Asgeir på en gammel kompis fra militæret, Marius, og de får raskt god kontakt. Over en øl får han et konkret forslag til hvordan butikken skal gå rundt. Ta i mot fferdige fakturaer og bokføre dem som ekte. Med andre ord: Hvitvasking.

Aner et scoop

Men hvem er det egentlig som står bak hvitvaskingen av pengene? Hvilken interesse har de egentlig i Asgeirs kunsthandel? Hvem var det onkelen omgikkes da han levde, og døde han virkelig en naturlig død?

Asgeir begynner å nøste i mange løse tråder, og finner skremmende forbindelser helt til topps i det norske samfunnet. Han tar igjen kontakt med Benedicte, og når han forteller hva han har funnet, aner hun et scoop.

Asgeir og Benedicte tar opp kampen mot kyniske, mektige og hemmelige medlemmer i noe som kaller seg Organisasjonen. Deres mål er et hvitt Norge. Og det er de villige til å gå langt for å få til. Svært langt.

Sendes i P1 kl. 23.03 og i P2 kl. 18.03 fra Skjærtorsdag til og med 1. påskedag.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK