NRK Meny
Normal

«Hestkuken fra Hemnes»

I mai skapte Samfunnspartiets leder Øystein Meier Johannessen overskrifter da han demonstrerte mot høye strømpriser ved å sette opp avkappede hestehoder utenfor Stortinget. Espen Thoresen hadde mikrofonen med.

Øystein Meier Johannessen

Øystein Meier Johannessen

Foto: NRK

Hør dokumentaren: Hestkuken fra Hemnes

Øystein Meier Johannessen stiftet det anarkistiske Samfunnspartiet i 1985. Siden den gang har han tatt i bruk kontroversielle virkemidler for å skape blest rundt partiets politiske agenda.

I 2006 plasserte han en bil med arabisk påskrift utenfor NRK Marienlyst i Oslo. Bilen ble grundig undersøkt av bombeeksperter, men det var ikke sprengstoff i bilen. Meier Johannessen måtte sitte 30 dager i fengsel etter stuntet. Senere samme år satte han fyr på en bil utenfor rådhuset i hjemkommunen, Hemnes, i protest mot Israel og USA. Det var ikke den første bilen han har tent på, og heller ikke den siste.

Spektakulære metoder

Partifelle og støttespiller Tor Erling Staff roser Meier Johannessens uvanlige aksjonsform.

- Han er en av de største demokrater jeg kjenner. Han må bruke temmelig aparte eller spektakulære metoder, men sånn er det fordi de store partiene er som dampveivalser som kjører alt overende. Han er alene. Jeg synes det er godt gjort det han har fått til, sier Tor Erling Staff.

12 høner og en hane

Saken dreier seg blant annet om 12 høner og en hane. En gave redaktøren ble overrakt da Rana Blad hadde åpen dag. Meier Johannessen mener at avisen ikke er åpen, han slipper ikke til, og har søkt tilflukt som debattant i redaktørens blogg. Men da han ble utestengt også der, var det at han kom på døra til redaktøren med gave: 12 høner og en hane.

Redaktøren i Rana Blad føler seg mer eller mindre forfulgt av Øystein, noe han selv mener er en sterk overdrivelse. Men når redaktøren påstår at ”Øystein Meier, han gir seg ikke, han bare fortsetter,” så gir han henne rett i det. Og han presiserer at ryktene om at han har kalt henne en babylonsk skjøge er sterkt overdrevet.

Det eneste han har sagt er at hvis hun fortsetter å skrive for de mektige og privilegerte i Ranasamfunnet, så kan hun lett bli sett på som en Babylonsk skjøge. Og det er vesentlig forskjell på det, hevder han.

Om å leve livet baklengs

Snart skal han i retten igjen. Det kan jo virke som det han gjør, overskygger det han mener. - Når vi sitter og snakker om det som har skjedd før er det nesten som å leve livet baklengs, sier Meier Johannessen. En litt fascinerende tanke kanskje?

I radiodokumentaren ”Hestkuken fra Hemnes” følger Espen Thoresen lederen av Samfunnspartiet, Øystein Meier Johannessen, på et av hans siste stunt.

Hør «Hestkuken fra Hemnes» på NRK P2, lørdag kl. 10.03. Reprise søndag kl. 21.03. Eller i nettradio og som podkast.

Dokumentaren er laget av Espen Thoresen. Teknisk regi: Kåre Johan Lund. Konsulent: Kari Hesthamar

Kulturstrøm