Hopp til innhold

«Her og nå» kan forsvinne

NRK vurderer å legge ned det populære radioprogrammet «Her og nå».

Kari Sørbø og Henning Olstad

Kari Sørbø og Henning Olstad har begge vært programledere i «Her og nå». Aktualitetsmagasinet gikk på lufta første gang 24. august 1981. Hver sending samler i dag rundt 650.000 lyttere.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Torsdag leverte et NRK-utvalg en rapport om mulige endringer i sendeskjemaet til radiokanalen P1.

I rapporten presenteres to alternativer for sendeflaten «Her og nå» i dag hører hjemme i.

I det ene forslaget legges det populære aktualitetsmagasinet ned.

Jon Branæs

P1-sjef Jon Branæs.

Foto: Glenn Slydal Johansen / NRK

– Nå er det ikke sikkert at «Her og nå» blir lagt ned som sådan, men det er ett av forslagene, sier P1-sjef Jon Branæs.

Ikke endret siden 90-tallet

Rapporten er et ledd i den første store endringen av P1s sendeskjema siden trekanalsystemet ble innført på begynnelsen av 1990-tallet.

– Det er ikke slik at vi har sett på programtitler og gitt terningkast og tenkt «det beholder vi, og det fjerner vi». Vi har sett på sendeskjemaet til P1 og prøvd å tilpasse det til 2011 og årene som kommer, sier Branæs.

Hør P1-sjefen fortelle om planene:

Ønsker yngre lyttere

Utvalget foreslår lengre programflater som tar opp i seg eksisterende programmer.

Nyheter skal dessuten bakes inn i sendingene i større grad. I dag er nyhetsoppdateringer hovedsakelig forbeholdt Dagsnytt-bulletinene.

– Vi er selvsagt redd for å kaste bort merkevarer, men det er viktig at landets største radiokanal har et sendeskjema som reflekterer folks behov, sier Jon Branæs.

Han innrømmer langt på vei at målet med endringene er å få yngre lyttere.

– Vår jobb er å gi folk valuta for lisenspengene, og vi ser vi sliter med å nå særlig unge voksne. Snittalderen til en P1-lytter er 57 år. Det er kjempefint, men samtidig et utslag av at store befolkningsgrupper ikke oppfatter P1 som særlig relevant for seg og sin hverdag, sier kanalsjefen.

Mulige endringer først i 2012

Thor Amund Hagen

Thor Amund Hagen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

«Her og nå» sendes fra NRKs distriktskontor på Tyholt i Trondheim.

Klubbleder Thor Amund Hagen i NRKs journalistlag i Trondheim fikk sammen med kollegene presentert endringsforslagene torsdag.

– Meningene var delte, som de alltid vil være. Men vi har vært mest opptatt av at riksnyhetsmiljøet for radio som er bygget opp på Tyholt blir ivaretatt. Og det er ingenting i forslagene som tilsier at det blir noen endring på det, sier Hagen til NTB.

Rapporten skal være ferdigbehandlet til St. Hans, og eventuelle endringer vil være på plass over nyttår, skriver Journalisten.

(NRK/NTB)

Kari Sørbø

Fra «Her og nå»-studioet i Trondheim. Kari Sørbø ledet aktualitetsmagasinet på P1 fram til sommeren 2009. I 2004 ble hun kåret til «Årets programleder» under Prix Radio.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.