NRK Meny
Normal

Den «hemmelige» appen Whisper har tre milliarder visninger i måneden

Whisper er appen du sannsynligvis ikke har hørt om. Ikke fordi appen ikke er populær, men fordi det som deles der er hemmelig.

whisper

Hos Whisper kan man søke etter hemmeligheter som er delt fra et sted i nærheten. Hemmeligheten til høyre kommer fra Oslo, ifølge Whisper-appen.

Foto: whisper

whisper

Det er ikke bare mørke, vonde hemmeligheter som deles på Whisper.

Foto: whisper
Bilde fra Whisper

Et av gjennomgangstemaene hos Whisper er seksualitet.

Foto: Whisper
Bostonbomberen

Whisper er stedet for de tingene man ikke kan, vil eller tør si høyt. Men det finnes ingen garanti for at det som blir skrevet er sant.

Foto: whisper

I motsetning til Facebook og Instagram er ikke Whisper stedet for å skryte av lange skiturer, søte barn eller nyinngåtte forlovelser.

Whisper er den moderne tids skriftestol, hvor man letter hjertet for sine innerste hemmeligheter, i visshet om at det er noen som lytter og leser på den andre siden.

Slik fungerer det:

Hvem som helst kan skrive en anonym beskjed inn i Whisper, deretter søker appen etter et relevant bilde som kan ligge bak teksten. Man får opp forskjellige alternativer og kan også legge ut bilde selv. Deretter kan brukeren tagge innlegget med ulike ord.

Før du poster bildet og teksten, gir Whisper deg et eget og anonymt brukernavn. Du må også ha en pinkode for å få tilgang til dine egne beskjeder og innboksen.

Andre brukere kan også ta kontakt med deg, og se hemmeligheten som du nettopp har delt. Men man er hele tiden anonym.

Flest kvinner som hvisker

Den to år gamle applikasjonen blir stadig mer populær. Millioner av mennesker bruker den, og appen nærmer seg tre milliarder visninger i måneden. De som har lastet ned Whisper bruker over 20 minutter på appen hver eneste dag, og de sjekker innholdet åtte til ti ganger daglig, skriver Business insider.

Ifølge Business Insider er de som deler sine innerste hemmeligheter via mobilen stort sett mellom 17 og 28 år. Grunnleggeren av appen forteller at det er mindre enn fire prosent av brukerne som er under 18 år, mens mesteparten av brukerne – 70 prosent – er kvinner.

Ingenting tyder på at Whisper har tatt av i Norge ennå. Appen er ikke blant de hundre mest populære hos Apples app store.

Anonymitet gir makt

Michael Heyward, den 26 år gamle grunnleggeren av appen, har brukt mye tid på å hindre at Whisper blir en mørk søppeldynge av anonyme poster, bilder og kommentarer.

Han vil ikke at folk skal være nødt til å føle at de må dusje etter å ha vært på Whisper. Han har derfor ansatt 92 moderatorer som jobber fra Filippinene, i tillegg til 32 ansatte som jobber fulltid med appen.

– Anonymitet er et mektig redskap. Men jeg tenker på det som et Spiderman-sitat: «Med stor makt, kommer det også et stort ansvar». Tenk på alt du kan gjøre med en hammer. Du kan bygge noe flott, men du kan også drepe noen, har han sagt.

 Mona K Solvoll

Mona K Solvoll, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon på BI, ville aldri delt hemmelighetene sine på Whisper.

Foto: BI

Mona K Solvoll, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon på BI, mener folk skal være forsiktige med å stole på at appen gir full anonymitet.

– Dette er en plass hvor man kan si hva man mener uten å bli avslørt. Det er kanskje det som er mest frigjørende. Men jeg må si at jeg synes mye av det som står der er ganske ille. Det sprenger nesten grensene for det man kaller intimsfære og privatliv, sier Solvoll.

Ingen ville rekke opp hånda

– Det er fascinerende at det har en helt annen struktur enn de andre sosiale mediene som vi kjenner, fordi det er anonymt. På den måten tilbyr Whisper noe som Facebook ikke gjør. Kanskje er det derfor det er blitt så populært. Du ser ingen superkjendiser eller noen som er mer populære enn andre. Alle er like, sier Solvoll til NRK.no.

26-åringen bak den hurtigvoksende appen, Michael Heyward, underviser også ved University of Southern California. Under en av forelesningene hadde han bedt elevene om å rekke opp hånden dersom de var jomfruer. Ingen rakk opp hånda.

Deretter tok han på øyebind på alle studentene og slo av lyset. Heyward stilte det samme spørsmålet en gang til, og halvparten av klassen strakk hånden i været.
Han sammenligner det første scenarioet med Facebook, og det andre med Whisper.

Siden Facebook, Pinterest, Twitter og Instagram er knyttet opp til den enkeltes identitet, legger brukerne bare ut ting de selv er stolte over. Derfor preges disse sosiale mediene av forlovelser, bryllup, ferier og graviditeter.

Heyward forteller at han gjennom Whisper dyrker ensomheten. 26-åringen vokste for øvrig opp i Los Angeles og gikk på samme videregående som administrerende direktør i Snapchat, Evan Spiegel.

Deler norske hemmeligheter

Den digitale skriftestolen – eller doveggen, om du vil, er ikke et nytt fenomen.

NRK.no har tidligere skrevet om Norske hemmeligheter, en norsk blogg og bokprosjekt, hvor leserne sender inn hemmeligheter og temaene spenner fra seksualitet til psykiske problemer.

Hos Whisper kan man sende meldinger med andre anonyme brukere som kan lese hemmelighetene dine.

Mens Norske hemmeligheter, som har samlet på hemmelige, norske historier siden 2009, har valgt en annen tilnærming. De har valgt å holde alle kommentarfelt på bloggen stengt, og henviser heller til interesseorganisasjoner på siden sin.

– Vi har bevisst valgt å ikke ha et kommentarfelt fordi vi har lyst til å skåne brukerne og leserne for nettroll og slemme folk. Men det er også mulig at personer kunne sett på et kommentarfelt som en mulighet til å gi velmenende råd, selv om de ikke har noen faglig bakgrunn. Allikevel henviser vi alltid til organisasjoner som har fagkompetanse, sier Cathrine Finstad, illustratør og forfatter bak Norske hemmeligheter.

Hun tror nysgjerrighet er grunnen til at hemmelighetsprosjekter som bloggen PostSecret og Whisper dukker opp.

– Alle er jo veldig nysgjerrige på hemmeligheter. Og alle skulle antakelig ønske å kjenne til hva andres hemmeligheter er. Det har en stor verdi for dem som deler de innerste tankene sine, det er en befrielse for dem å fortelle hvordan ting er bak glansbildet. Spesielt når det er så mye glasur på de andre sosiale mediene.

Cathrine Louise Finstad

På nettstaden norskehemmeligheter.no sender nordmenn inn sine innerste tanker og hemmeligheter, helt anonymt. Illustratøren Cathrine Finstad er en av dem som tar imot dem, illustrerer dem, og publiserer dem.

Foto: Susanne Egset / NRK

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters