Hopp til innhold

«Heimebane 2» kniver med Netflix om nordisk tv-pris

NRKs «Heimebane 2» og TV 2-serien «Kielergata» er blant de nominerte til den nordiske kritikerprisen Seriedagene Awards. Den svenske Netflix-serien «Quicksand» er en av konkurrentene.

Adrian Austnes i Heimebane

Axel Bøyum spiller landslagsspilleren Adrian Austnes i «Heimebane». For å vinne prisen

Foto: NRK/Motlys

Det er første gang en Netflix-serie er nominert til prisen, som deles ut under festivalen Seriedagene. I fjor stakk første sesong med «Heimebane» av med prisen.

«Quicksand» er den første svenske serien Netflix har produsert, og er basert på boka «Størst av alt» av Malin Persson Giolito.

At en strømmetjeneste nå melder seg på i konkurransen, speiler bildet av tv-bransjen som er i dag, sier juryformann og kulturredaktør Cecilie Asker i Aftenposten.

Quicksand – Størst av alt S01

«Quicksand» er den første svenske Netflix-serien, og handler om etterdønningene etter en brutal skoleskyting i Stockholm.

Foto: Netflix

– Strømmetjenestene er i ferd med å bli sterke konkurrenter til de tradisjonelle tv-kanalene, sier Asker.

– Noen vil si at de er litt lenger på vei enn «i ferd med»?

Det kan du si. Priser speiler ting litt i etterkant. Strømmetjenestene er helt klart blitt de nye store aktørene. Det er heller ikke så veldig rart. De er sultne på å ta markedsandeler og har ofte mer penger i ryggen enn de tradisjonelle tv-kanalene har.

Cecilie Asker

Aftenpostens kulturredaktør Cecilie Asker.

Foto: Mariell Amélie Lind Hansen / Aftenposten

Tre land i konkurranse

Lista over årets totalt ni nominerte i to kategorier er jevnt fordelt mellom Norge, Sverige og Danmark, som alle har tre nominerte hver.

«Heimebane 2» og «Kielergata» er de norske nominerte i kategorien beste drama. I kategorien beste komedie er NRKs «Magnus» det norske innslaget.

Kielergata

TV 2s «Kielergata» er den andre norske nominerte i kategorien beste drama

Foto: Anagram / TV2

Juryleder Asker peker på at det er sterk konkurranse om de to prisene, og kaller utdelingen et utstillingsvindu for skandinavisk drama.

– Hvordan vurderer du sjansene for at en av de norske seriene går av med en seier?

– De er sterke kandidater. Så langt har jo Norge klart å stikke av med en av prisene hvert år, sier Asker.

Nordiske Seriedager Awards er en kritikerpris som hedrer skandinaviske tv-serier innen komedie og drama, utpekt av en jury på tolv profilerte tv-anmeldere fra Skandinavias største mediehus. Prisen er delt uten siden 2016.

Dette er de nominerte

Beste drama:

«Det som göms i snö», Kanal 5 (SE)

«Quicksand» («Størst av alt»), Netflix (SE)

«Herrens Veje 3», Dansk Radio (DK)

«Bedrag 3», Dansk Radio

«Heimebane 2», NRK

«Kielergata», TV 2

Beste komedie:

«Dips», SVT (SE)

«Hånd i hånd», TV3 (DK)

«Magnus», NRK

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP