«Hauk og due»

Det nærmer seg valg. Etter 22.7. forsøker politikerne å være snille med hverandre. Men under overflaten er det en annen hverdag.

Sex og maktkamp i Hauk og due
Foto: Fredrik Arff / NRK

Det prisbelønte hørespillet «Hauk og due» henter sitt emne fra norsk partipolitikk, og skildrer et kynisk maktspill, der målet ikke er politikk, men å overleve som politiker og manipulere mediene til egen fordel.

Skandale

Stykket vakte oppmerksomhet før premieren i 2008. Det handler om skandale i et politisk parti. En av partiets store stjerner blir anklaget for å ha hatt sex med en mindreårig.

Mange mente å kjenne igjen konturene av Søviknes-saken. Dramatikeren Stig Amdam selv nekter ikke for at han hadde latt seg inspirere av saken, men understreker at hans hørespill har adresse til ethvert politisk parti.

Mellom sannhet og løgn

«Hauk og due» ble nummer to i kåringen av verdens beste hørespill i Prix Italia i 2008, og regissøren Ingrid Forthun fikk Radioteatrets Blå fugl for sin innsats:

- Det var viktig for meg å få fram de etiske valgene, sjelekampene som utspiller seg i spennet mellom sannhet og løgn, sier hun.

«Hauk og due» er skrevet av dramatiker og skuespiller Stig Ryste Amdam og regissert av Ingrid Forthun.

Lyddesigner var Arne Barca.

Manus: Stig Amdam
Dramaturg: Terje Lindberg
Produksjonsleder: Camilla Liby Clausen
Produsent: Carl Henrik Grøndahl
Lyddesign: Arne Barca
Regi: Ingrid Forthun
Med: Endre Hellestveit, Ine Finholt Jansen, Lasse Lindtner, Anna Dworak, Kaia Varjord

Kulturstrøm

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
 • Forhandlingsfristen går ut midnatt

  Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.