«Hauk og due»

Det nærmer seg valg. Etter 22.7. forsøker politikerne å være snille med hverandre. Men under overflaten er det en annen hverdag.

Sex og maktkamp i Hauk og due
Foto: Fredrik Arff / NRK

Det prisbelønte hørespillet «Hauk og due» henter sitt emne fra norsk partipolitikk, og skildrer et kynisk maktspill, der målet ikke er politikk, men å overleve som politiker og manipulere mediene til egen fordel.

Skandale

Stykket vakte oppmerksomhet før premieren i 2008. Det handler om skandale i et politisk parti. En av partiets store stjerner blir anklaget for å ha hatt sex med en mindreårig.

Mange mente å kjenne igjen konturene av Søviknes-saken. Dramatikeren Stig Amdam selv nekter ikke for at han hadde latt seg inspirere av saken, men understreker at hans hørespill har adresse til ethvert politisk parti.

Mellom sannhet og løgn

«Hauk og due» ble nummer to i kåringen av verdens beste hørespill i Prix Italia i 2008, og regissøren Ingrid Forthun fikk Radioteatrets Blå fugl for sin innsats:

- Det var viktig for meg å få fram de etiske valgene, sjelekampene som utspiller seg i spennet mellom sannhet og løgn, sier hun.

«Hauk og due» er skrevet av dramatiker og skuespiller Stig Ryste Amdam og regissert av Ingrid Forthun.

Lyddesigner var Arne Barca.

Manus: Stig Amdam
Dramaturg: Terje Lindberg
Produksjonsleder: Camilla Liby Clausen
Produsent: Carl Henrik Grøndahl
Lyddesign: Arne Barca
Regi: Ingrid Forthun
Med: Endre Hellestveit, Ine Finholt Jansen, Lasse Lindtner, Anna Dworak, Kaia Varjord

Kulturstrøm

 • Artisten John Prine i respirator

  Tilstanden er kritisk for den amerikanske låtskriverlegenden og artisten John Prine som er i respirator med korona-symptomer. 73-åringen ble ifølge familien innlagt på sykehuset torsdag etter å plutselig ha fått symptomer på kornavirus.

 • NRK-profil vant «Farmen Kjendis»

  Oppfinner og NRK-profil Erik Alfred Tesaker stakk av med seieren i den avgjørende duellen mot sanger og skuespiller Mia Gundersen i søndagens finale av TV 2-programmet «Farmen Kjendis». I den siste duellen måtte de to opp i en kunnskapstest.

  Oppfinneren, Erik Alfred Tesaker
  Foto: Thomas Kvitvik / NRK
 • Komponisten Pendercki er død

  En av de største komponister i nyere tid, Krzysztof Penderecki, er gått bort, melder Classic FM. Penderecki komponerte flere av sine viktigste verk til minne om katastrofer på 1900-tallet. Mest kjent er hans Threnody for ofrene for Hiroshima. Den polske komponisten ble 86 år.

  Krzysztof Penderecki
  Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Flere kulturnyheter