«Greven» i harnisk over film om seg selv

Innspillingen av Hollywood-filmen «Lords of Chaos» er i gang – men Varg Vikernes oppfordrer til boikott av filmen, skriver Dagbladet.

Varg Vikernes

OPPFORDRER TIL BOIKOTT: Varg Vikernes misliker sterkt filmen om seg selv. Deler av Hollywood-filmen spilles nå inn i Oslo.

I over ti år har det blitt forsøkt laget film av boken «Lords of Chaos».

Boken skildrer det norske black metal-miljøet på nittitallet, og tar blant annet for seg drapet på Øystein Aarseth utført av Varg Vikernes og kirkebrannene.

Skuespillerne Rory Culkin («Signs», «Scream 4») og Caleb Landry Jones («Antiviral», «X-Men: First Class») skal spille hovedrollene som Varg Vikernes og Øystein Aarseth.

Fredag ble det spilt inn scener til filmen på Tøyen i Oslo, i selve borettslaget der Aarseth bodde.

Vekker harme

Det har vært mange kritiske stemmer mot den kontroversielle filmen, som svenske Jonas Åkerlund regisserer.

Mayhem-bassist Jørn «Necrobutcher» Stubberud er svært misfornøyd med filmplanene.

– Jeg synes det er ganske åpenbart hvorfor jeg har det standpunktet. Alle som var glad i de gutta, inkludert meg selv, sliter med all presse rundt denne filmen, som fokuserer på de tragiske hendelsene som skjedde for 23 og 25 år siden, skriver Stubberud i en sms til NRK.

MUSIKK

TRIST: Mayhem-grunnlegger Jørn Stubberud (i midten), som fortsatt spiller i bandet der Øystein Aarseth var gitarist, har tidligere uttalt at han vil gjøre alt for å stoppe innspillingen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Også Varg Vikernes, kjent som «greven», gjør det, i et brev til Dagbladet, klinkende klart at han misliker innspillingen av filmen som handler om ham selv, Mayhem og det norske black metal-miljøet.

«De lager ikke film om det som skjedde, de lager en sensasjonalistisk Hollywood-film basert på en dårlig, feilaktig og spekulativ bok som allerede var håpløst sensasjonalistisk», skriver Vikernes i brevet.

Varg Vikernes ble dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth og flere kirkebranner.

Harald Fossberg

SKAL IKKE SE FILMEN: Musikkjournalist Harald Fossberg sier at han heller ser «Buffy» igjen enn å se «Lords of Chaos» når den kommer på kino.

Foto: Torkil Torsvik

– Å filme i et borettslag der det faktisk har skjedd et drap er ganske sært. Det er vel få av oss som er beskrevet i boka, som synes beskrivelsene er særlig passende, sier musikkjournalist i Aftenposten, Harald Fossberg til NRK.

Han har skrevet black metal-historieboka «Nyanser av svart»

– Jeg kan ikke tenke meg at de synes det er det minste stilig, sier han.

Forfatter av «Lords of Chaos» Didrik Søderlind ønsker ikke å kommentere utsagnene. Det gjør heller ikke 4 ½ Fiksjon, som gjør opptak av filmen i Norge.

– En hyggelig nabo

Det var i Tøyenhagen borettslag Aarseth bodde i sin tid.

Inger Marie Lie har bodd der siden 80-tallet, og husker godt dagen drapet ble begått, og hvordan Aarseth var som person.

Tøyenhagen Borettslag, riktig utstnitt

FILMSETT: På Tøyen filmes deler av «Lords of Chaos» i Tøyenhagen borettslag, til black metal-miljøets store misnøye. Det var her Varg Vikernes drepte Øystein Aarseth i 1993.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

– Han var en stille, høflig og rolig kar som hilste på naboene sine. Naboen under leiligheten hans fortalte til og med at det aldri var noe tull eller bråk, forteller Lie til NRK.

– Det var en stor og fæl sak den gang, så hvorfor ikke dokumentere det, sier Lie.

Kulturstrøm

 • Enda en norsk roman blir teater

  «Regn» av Stig Holmås blir teaterstykke på Den Nationale Scene. Romanen handler om to brødre som vokser opp i Bergen på 50-tallet og fikk gode anmeldelser da den kom for ti år siden. Forfatteren lover at replikkene blir på tidsriktig dialekt, sier han til Bok365. Apropos dialektdiskusjonen om Stavanger-serien «Lykkeland».

  Regn av Stig Holmås
  Foto: Gyldendal
 • Norsk motemerke entrer Paris

  Norwegian Rain åpner flaggskipsbutikk i Paris. Fra før har designerne Alexander Helle og T-Michael åpnet tilsvarende i hjembyen Bergen og i Oslo, i tillegg til at de er til stede i butikker i 18 land. – Drømmen vår er blitt virkelighet, 70 meter inn i en blindgate i et smug midt i Paris, sier Helle til Melk & Honning. Nå planlegges også skokolleksjon i samarbeid med Paris-butikken Bonne Guele.

 • Verdens beste digitalbygg er norsk

  Prisen for «verdens beste digitale byggeprosjekt» under AEC Excellence Awards 2018 i USA er tildelt Stavanger Universitetssykehus. Det får blant annet ros for et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, skriver Arkitektnytt. Det nye sykehuset skal stå ferdig i 2023.

  Stavanger universitetssykehus
  Foto: Nordic - Office of Architecture