NRK Meny
Normal

«Greven» i harnisk over film om seg selv

Innspillingen av Hollywood-filmen «Lords of Chaos» er i gang – men Varg Vikernes oppfordrer til boikott av filmen, skriver Dagbladet.

Varg Vikernes

OPPFORDRER TIL BOIKOTT: Varg Vikernes misliker sterkt filmen om seg selv. Deler av Hollywood-filmen spilles nå inn i Oslo.

I over ti år har det blitt forsøkt laget film av boken «Lords of Chaos».

Boken skildrer det norske black metal-miljøet på nittitallet, og tar blant annet for seg drapet på Øystein Aarseth utført av Varg Vikernes og kirkebrannene.

Skuespillerne Rory Culkin («Signs», «Scream 4») og Caleb Landry Jones («Antiviral», «X-Men: First Class») skal spille hovedrollene som Varg Vikernes og Øystein Aarseth.

Fredag ble det spilt inn scener til filmen på Tøyen i Oslo, i selve borettslaget der Aarseth bodde.

Vekker harme

Det har vært mange kritiske stemmer mot den kontroversielle filmen, som svenske Jonas Åkerlund regisserer.

Mayhem-bassist Jørn «Necrobutcher» Stubberud er svært misfornøyd med filmplanene.

– Jeg synes det er ganske åpenbart hvorfor jeg har det standpunktet. Alle som var glad i de gutta, inkludert meg selv, sliter med all presse rundt denne filmen, som fokuserer på de tragiske hendelsene som skjedde for 23 og 25 år siden, skriver Stubberud i en sms til NRK.

MUSIKK

TRIST: Mayhem-grunnlegger Jørn Stubberud (i midten), som fortsatt spiller i bandet der Øystein Aarseth var gitarist, har tidligere uttalt at han vil gjøre alt for å stoppe innspillingen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Også Varg Vikernes, kjent som «greven», gjør det, i et brev til Dagbladet, klinkende klart at han misliker innspillingen av filmen som handler om ham selv, Mayhem og det norske black metal-miljøet.

«De lager ikke film om det som skjedde, de lager en sensasjonalistisk Hollywood-film basert på en dårlig, feilaktig og spekulativ bok som allerede var håpløst sensasjonalistisk», skriver Vikernes i brevet.

Varg Vikernes ble dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth og flere kirkebranner.

Harald Fossberg

SKAL IKKE SE FILMEN: Musikkjournalist Harald Fossberg sier at han heller ser «Buffy» igjen enn å se «Lords of Chaos» når den kommer på kino.

Foto: Torkil Torsvik

– Å filme i et borettslag der det faktisk har skjedd et drap er ganske sært. Det er vel få av oss som er beskrevet i boka, som synes beskrivelsene er særlig passende, sier musikkjournalist i Aftenposten, Harald Fossberg til NRK.

Han har skrevet black metal-historieboka «Nyanser av svart»

– Jeg kan ikke tenke meg at de synes det er det minste stilig, sier han.

Forfatter av «Lords of Chaos» Didrik Søderlind ønsker ikke å kommentere utsagnene. Det gjør heller ikke 4 ½ Fiksjon, som gjør opptak av filmen i Norge.

– En hyggelig nabo

Det var i Tøyenhagen borettslag Aarseth bodde i sin tid.

Inger Marie Lie har bodd der siden 80-tallet, og husker godt dagen drapet ble begått, og hvordan Aarseth var som person.

Tøyenhagen Borettslag, riktig utstnitt

FILMSETT: På Tøyen filmes deler av «Lords of Chaos» i Tøyenhagen borettslag, til black metal-miljøets store misnøye. Det var her Varg Vikernes drepte Øystein Aarseth i 1993.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

– Han var en stille, høflig og rolig kar som hilste på naboene sine. Naboen under leiligheten hans fortalte til og med at det aldri var noe tull eller bråk, forteller Lie til NRK.

– Det var en stor og fæl sak den gang, så hvorfor ikke dokumentere det, sier Lie.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP