Hopp til innhold

«Fy faen» topper Spotify

19 år gamle Hkeem og Temur fra Oslo er nå de mest streamede artistene i Norge med låten «Fy Faen», etter at den var med i ungdomsserien Skam.

Temur(V) og Hkeem(H) er sammen om låten"Fy faen"

Temur(V) og Hkeem(H) er sammen om å toppe Spotify. Foto: Universal

– Jeg er sjokkert! Vi er bare to gutter som startet i studio og lekte oss frem, og så er låten plutselig på førsteplass. Det føles utrolig deilig. Tusen takk til hver og en av dere som har delt låten vår, vi er utrolig takknemlige, jubler Temur til NRK.

– Det er utrolig, det er helt uvirkelig, sier Hkeem.

Temur er oppvokst på Grünerløkka i Oslo, og har drevet med musikk siden han var 13 år gammel. Han startet med rapmusikk og begynte etter hvert å synge. Kompisen Hkeem er oppvokst på Stovner i Groruddalen, og har drevet med musikk i et år. Begge holder til på X-ray, Ungdommens kulturhus. Nå skjer det så mye at de rekker nesten ikke å få det med seg.


– Fy faen, det har skjedd ting, sier de to og ler.

Skam åpner dører

Tidligere i år ble Gabrielles "Fem fine frøkner" plutselig en hit i Sverige etter at sangen var med i en scene av Skam, tre år etter at den ble laget.

Ikke bare suste låten "Fy faen" inn på førsteplassen til norske Spotify i går, og streames rundt 200.000 ganger i døgnet, også i land som Sverige, Spania og Italia har man fått ørene opp for norsk banning.

Hva skjedde etter at låten ble med i Skam?

– Det åpner dører for oss, serien har gitt oss fans fra mange land, sier Temur.

– Vi fikk utenlandske fans, vi fikk følgere fra utlandet og mange "happy"-meldinger. Vi er på virallista i Spania, Litauen og Italia.

– Tror låten skaper følelser

– Vi tror det de har fått en vibe av «goodfeeling» av låten. De kan jo ikke språket. Det viser at låten gir en god følelse, og det var det vi sikta mot.

Hvordan de havnet i Skam, vet de ikke. Nå håper de at dette vil gi dem spillejobber fremover. I tiden som kommer sier de at de skal nyte dette, gjøre spillejobber og slippe nye singler mot frem mot høsten.


– Vi satser mot toppen, sier de entusiastisk.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)