Bok om Frp-skrekken

Mannen bak ”Frp-koden”, Magnus E Marsdal, har laget håndboka ”Frp på 1-2-3”. Den er skrevet ”for alle som vil motvirke Frps opslutning ved valget i 2009.”

Magnus Marsdal
Foto: NRK

"Frp på 1-2-3"

Boken 'Frp på 1-2-3' er utgitt på forlaget Manifest

Foto: Forlaget Manifest

Den lille boka tar for seg fem hovedtemaer: Arbeidsliv, økte klasseskiller, kommersialisering, skatt og velferd og blått og blandet.

13 timers dag

Det blir tøft i arbeidslivet under Frp. ”En stemme til Frp er en stemme til 13 timers normalarbeidsdag og 60 timers normalarbeidsuke”, skriver Marsdal. Fagbevegelsen vil bli kraftig svekket under ei Frp-regjering. Men det bør alle lønnsmottakere som har tenkt å stemme Frp vite, skriver han videre.

Nærmere USA

De rike vil kunne bli rikere under Fremskrittspartiet. Lavere skatt og fjerning av arveavgift er blant tiltakene som vil bidra til dette, skriver Marsdal.

Ap og Frp er så å si jevnstore på meningsmålingene. Så det er altså en stor andel av befolkningen som ønsker seg dette. Det kan ikke være sånn at de ikke har fått med seg kjernepunktene til vårt største protestparti som kan ende i regjering.

Så hvilken nytte kan motstandere av Siv & co ha av boka ”Frp på 1-2-3”? De kan nok plukke opp noen gode poenger, men realiteten er nok at mange av Frps velgere faktisk ønsker endringer som åpner opp for større forskjeller i samfunnet og for at privatpersoner tjener penger på helse og skole.

De synes det er greit at Norge kommer til å ligne mer på et amerikansk samfunn. Derfor fungerer nok ikke retorikken til Marsdal om at det blir større forskjeller og at det blir et tilbud for ”folk flest” og et mer eksklusivt tilbud til ”elitebarna”, selv om det også er undersøkelser som viser at folk ikke ønsker større forskjeller.

Motspørsmålene

Etter å ha lest gjennom 80 små sider, tenker jeg at dette er nok en grei presentasjon av noen av hovedpunktene til Frp. Så spørs det om Frp-velgerne lar seg omvende til å bli gode sosialdemokrater hvis Marsdals disipler bruker håndboka. Noen motspørsmål som en Frp-velger ville kunne stille til Marsdal er:

• Ser du ikke fordelene med å dyrke det private initiativ?
• Hvorfor er du så redd for forskjeller i samfunnet?
• Vil du si at dagens regjering har lykkes med sin integreringspolitikk?
• Hva er galt med at det private næringsliv tilbyr tjenester innenfor helse, omsorg og skole?
• Er det ikke ok at folk tjener penger hvis de jobber hardt og gjør det godt?

Det er tydelige politiske forskjeller på Frp og dagens regjering. Det er en fordel for valgkampen, og det gjør også Magnus E Marsdals bok noe overflødig.

Valgkamp-retorikk

For vi kjenner forskjellene på de to partiene langt bedre enn for eksempel ulikhetene mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Selv om boka har undertittelen ”Harde fakta om Fremskrittspartiets politikk”, så er det også politisk retorikk som blir presentert i denne håndboka.

”Med Frps politikk kan det altså sies opp rundt tre tusen ansatte i Drammen kommune”. Dette er et av flere eksempler på kjappe resonnementer som er basert på en enkelt uttalelse, og som er en dårlig belagt påstand. Men det kan kanskje brukes som retorikk i valgkampen.

”Frp på 1-2-3” har en vellykket utforming og ser ut som en offentlig brosjyre med enkle illustrasjoner og ulike farger som markerer de forskjellige temaene. Så er spørsmålet om Frp-velgerne lar seg skremme.

Kulturstrøm

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».