Hopp til innhold

«Frost»-musikalen kommer til Norge – produsent reagerer på bruk av skattepenger

Mimmi Tamba og Ina Svenningdal spiller søstrene Anna og Elsa når Det Norske Teatret setter opp «Frost». – Hører ikke hjemme på et statsfinansiert teater, sier Folketeateret-produsent.

Frost

Mimmi Tamba og Ina Svenningdal er klare for «Frost». Premieren er 14. oktober.

Foto: Monica Tormassy/Det Norske Teatret

Den kjente Disney-historien om Elsa og søsteren Anna har skapt en av vår tids mest kommersielle familiekonsepter. To spillefilmer, en del kortfilmer og en helaftens musikal er blitt laget. Sangen «Let it go» har spilt seg varm på de fleste musikkstrømmetjenester.

Nå kan tonene fra «Let it go» oppleves på en norsk scene, når Det Norske Teatret setter opp musikalen. Denne gangen på nynorsk og i en helt ny versjon.

Frost 2

Elsa, Anna og Kristoff fra oppfølgeren «Frost 2».

Foto: Disney / Walt Disney Animation Studios

Det er den islandske teaterregissøren Gísli Örn Gardarsson som har blitt spurt av Disney om å lage en mer nordisk versjon av musikalen. Historien om Elsa er i utgangspunktet inspirert av danske H.C. Andersens eventyr «Snødronningen». Filmene har flere nordiske elementer.

Gardarsson kontaktet selv Det Norske Teatret og ønsket å sette opp forestillingen der først. Musikalen, som har premiere i oktober, skal spilles flere steder i Norden det kommende året.

– Feil prioritering

Produsent på det private teateret Folketeateret, Karianne Jæger, mener det er feil at et statsfinansiert teater skal sette opp en så kommersiell tittel.

Folketeateret

Direktør Knud Dahl og produsent Karianne Jæger ved Folketeateret.

Foto: Kai Rune Kvitstein, NRK

– Dette hører ikke hjemme på et teater som får mange millioner i skattepenger. De bør prioritere annerledes, for eksempel ny, norsk dramatikk. Titler som «Frost» hører hjemme på privatteatrene, sier Jæger.

Hun innrømmer at de over lang tid har prøvd å få satt opp «Frost» hos dem.

–Vi trenger disse titlene, blant annet fordi vi ikke er i nærheten av å kunne konkurrere på billettpriser, sier hun.

– Viktig for nynorsken

Teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, er overhodet ikke enig.

– Det er viktig for nynorsken at den også kan være kommersiell, sier han.

Ulfsby

Erik Ulfsby er teatersjef ved Det Norske Teatret.

Foto: Kai Rune Kvitstein, NRK

Det Norske Teatret, som får rundt 175 millioner kroner over statsbudsjettet, skal fremme nynorsken ved å kun spille teater på denne målformen.

– Vi kan ikke ta hensyn til Folketeateret her. Vi har holdt på med store musikaler i mange år og det kommer vi til å fortsette med, svarer Ulfsby.

Gleder seg til å spille Elsa

Det er ikke første gang Folketeateret kritiserer Det Norske Teateret. I 2018 reagerte de på at nynorsk-teateret satt opp suksessmusikalen «The Book of Mormon». Noe som ble en stor økonomisk suksess for institusjonsteateret.

Om «Frost» slår like godt ann gjenstår å se. Mimmi Tamba, som skal spille Elsa, gleder seg uansett til å spille en av verdens største filmidoler.

– Det kommer til å bli en skikkelig utfordring. Mange kjenner denne rollen godt. Men jeg har tenkt til å gjøre min versjon, sier hun.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP