NRK Meny
Normal

«Frost 2» klar for publikum i 2019

Den nye «Frost-filmen» kommer om snaue to år, men det er fortsatt uklart om den vil ha samiske elementer.

Laster Twitter-innhold

«Frost 2» kommer på kino 27. november 2019», skriver Disney på Twitter, sammen med et videoklipp av karakteren «Olaf».

Det er lite som er kjent om den kommende filmen, ut over at både Idina Menzel, Kristen Bell og Josh Gad vender tilbake som stemmene til Elsa, Anna og Olaf, ifølge nettstedet Billboard.

Den første «Frost-filmen» kom i 2013, og den nye premieredatoen er nøyaktig den samme som denne filmen hadde, skriver Billboard.

Ifølge VG er «Frost» den mest innbringende animerte filmen gjennom tidene, kinofilmen spilte inn nesten 1,3 milliarder dollar på verdensbasis.

Frykt for «Frost» i sameland

I oktober i fjor besøkte Disney-produsentene bak "Frost" Karasjok, og da var det bekymring blant samer at samiske elementer i en ny Frost-film vil bli for kommersialisert.

Frozen-skapere i Sapmi

Magnus Vuolab og Per Tori Turi sammen med blant annet Frost-skaperne Jennifer Lee, Michael Giaimo, Chris Buck, Peter Del Vecho da de sistnevnte besøkte sameland i fjor.

Foto: Privat

– Vi håper at Disney gjør det skikkelig dersom de skal lage film med samisk inspirasjon, og vi har derfor skrevet brev og bedt om samarbeid, sa daværende sametingspresident, Aili Keskitalo.

Kontakten mellom Sametinget og Disney har blitt kraftig forsinket på grunn av maktskiftet i Sametinget før jul, men nå er brevet nylig godkjent i styret for samisk parlamentarisk råd.

Skrekken for Keskitalo er turister utkledd i tullekofter, slik hun forteller turistnæringen i Finland gjør.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).