NRK Meny
Normal

«Friends»-stjerne blir «Top Gear»-programleder

Matt LeBlanc er bekreftet som en av de nye programlederne når skandalerammede «Top Gear» starter opp igjen med ny besetning i vår.

Matt LeBlanc, Chris Evans og The Stig

BILGAL: Friends-stjernen Matt LeBlanc (t.v.) vender blir medprogramleder i «Top Gear». Her sammen med makker Chris Evans og sjåføren The Stig.

Foto: BBC

Det bekrefter BBC i en pressemelding torsdag.

Store sko å fylle

Det blir første gang programmet, som først gikk på lufta i 1977, får en ikke-britisk programleder.

Den forrige inkarnasjonen av programmet fikk en brå slutt i fjor, etter at programleder Jeremy Clarkson havnet i slåsskamp med en produsent og ble sagt opp av BBC.

Medprogramlederne James May og Richard Hammond fulgte snart med på lasset.

Siden har det vært spekulert høyt rundt hvem som skulle etterfølge trioen, som gjorde det i utgangspunktet trauste bilprogrammet til en global tv- og eventsuksess etter at de overtok i 2002.

Leblanc: Beæret og spent

Fra tidligere er det kjent at radioveteranen Chris Evans skal lede den nye versjonen av programmet når det kommer tilbake på skjermen i mai.

Nå får han altså følge av filmstjernen LeBlanc, som tidligere har vært gjest i programmet ved flere anledninger, og har ledet spesialprogrammet «Top Gear: The Races».

LeBlanc ble verdensstjerne for sin rolle som Joey Tribbiani i suksesserien «Friends», som gikk på amerikanske tv-skjermer fra 1994 til 2002. Han var sist å se på skjermen i den britisk-amerikanske komiserien «Episodes», der han spiller en fiktiv versjon av seg selv.

– Som bilgal og en kjempestor fan av Top Gear, er jeg beæret og spent over å bli del av dette ikoniske programmets neste kapittel, uttaler LeBlanc i pressemeldingen.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK