Hopp til innhold

«Fridtjof» fyller 60

Øivind Blunck har vært Reidar, Fridtjof og Valter Holm med Olsenbanden. Men han har aldri vært seksti.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Øivind Blunck er et kjent og kjært fjes, både for TV-seere og revy-, musikal- og teatergjengere.

I dag fyller han 60.

– Hvordan føles det å være seksti?

– Jeg føler meg som på femtiårsdagen. Jeg merker ikke at det har skjedd noe, så dette skal gå bra. Jeg tar det egentlig veldig med ro. Når man har bursdag midt i jula har det aldri blitt en superfeiring, men jeg gleder meg, sier Blunck til nrk.no.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: Fridtjof skal herje i Trondheim

Artist i 42 år

Over nyttår begynner Blunck på en Norgesturné med «Fridtjof», mopedoriginalen fra Ytre Enebakk. Da skal han innom 25 kultursentre over hele landet. Det er starten på hans 43. år som artist.

Det var i 1968. Blunck kom fra skolerevyene, men begynte profesjonelt i det norske teater, på to måneders turné med Spellemann på taket og 12 000 i startlønn.

LES OGSÅ: Hvem er årets morsomste?
LES OGSÅ: Blunck digger Trondheim

Det beskriver han som en sprek start, men det avskrekket ham ikke fra scenen. Han ble hos Det norske i 20 år før han gikk tilbake til revyene. Og store musikaler, TV-program, både på Barne-TV og på lørdagskvelden. Dizzie teater, og det lange samarbeidet med Hege Schøyen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er blitt en lang karriere etter hvert. Hva husker du best?

– Høydepunktene er å være med i store utenlandske produksjoner, og det beste minnet er når jeg sto i Cats og sang opera som teaterkatten der. Makan til følelse tror jeg ikke jeg har hatt. Så er det samarbeidet med Hege som har vært en unik og strålende opplevelse de åtte-ni årene vi har hatt sammen, sier han.

LES OGSÅ: Norsktopper fra 1988
LES OGSÅ: Gapskrattaften på Dizzie

Men også samarbeidet med Tande-P har vært en stor glede i livet hans. De to har jobbet sammen i 24 år, på TV og på scenen.

Ett grusomt minne

– Du har mange gode minner, men hva er det verste?

– Det grusomste er nok Haglemoen som NRK produserte i 1980 der jeg skulle ha hovedrollen. Det ble et av de få programmene som er tatt av før alle episodene ble sendt. Den fjerde episoden er det til dags dato ingen som har funnet, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Forventingene var for høye. Den gang var lørdagsunderholdning ikke noe du spøkte med, og folk hadde nærmest spent seg fast for ikke på dette av stolene av latter. Vi var mellomfornøyd med første episode, men plutselig begynte folk å ta helt stilling for og mot programmet. Avisene skrev kanskje en side om lørdagsunderholdning den gangen, det var veldig viktig, sier han.

«En høflig gategutt fra Grefsen»

Hege Schøyen har vært makker og venn helt siden «Reidar og Bitten» på slutten av åttitallet. Da satt de to i programmet Blikkboks og var avstandsforelsket i hverandre. De hadde annenhver sending, annenhver uke, men møtte hverandre i virkeligheten ikke før langt uti første sesong. Det var ikke akkurat full klaff første gang.

– Vi er vel rørende enige om at vi følte oss veldig, veldig forskjellige, sier Schøyen til nrk.no.

– Nå er vi venner for livet, men vi er fra hver vår planet. Da vi møttes hadde vi hver vår humor, men har funnet vår tredje humor sammen, sier hun.

– Hvordan er den Øivind du kjenner?

– Han er en guttunge på godt og vondt. En sjarmerende rampegutt, og samtidig en usedvanlig hensynsfull mann. Han er jo både veloppdragen og rampete på gamlemåten, en slags høflig gategutt fra Grefsen, sier hun.

– Og så har han den sjeldne evnen med å være morsom privat. Han kan jo holde et langbord, et helt rom i ånde i timevis når han er i slag, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En lojal venn

Til tross for det kjølige første møtet er Schøyen svært glad for å være nær Blunck.

– Han er en lojal venn. Når man er blitt Øyvinds venn er man inne i varmen for alltid, sånn føler jeg det. Han er en litt gammel sjel, med gamle referanser til ting jeg aldri har hørt om, som skiller mer enn de sju årene det er mellom oss, sier hun.

De to har hatt mange hundre forestillinger sammen, og de har samarbeidet på TV flere ganger. Men det viser seg å være vanskelig å plukke ut ett eneste høydepunkt fra tida sammen.

– Det er så mange. Mine minner handler egentlig om hverdager og arbeidsdager, det at vi holdt hverandre i hånda når det stormet. Hvis en av oss er pjusk står den andre som støtte. Når jeg har stått på scenen med feber, så er det bare å strekke ut en lillefinger, så står han der som en klippe, sier hun.

– Finnes ikke maken i Norge

Også Tande-P har vært nær venn og støttespiller. Han har vært med Blunck fra tida i Barne-TV, i revyer og teater og med Fridtjof.

– Som artist mener jeg vi ikke har maken i Norge, fortreffelig sanger og det komiske talentet, kombinasjonen vet jeg ikke om noe som har i så stort monn. Personen Øyvind er en jævla god venn. Han er raus og til å stole på, sier han.

– Hva er ditt beste minne?

– Vi dro til England for å forberede oss til en revy på dizzie-teatret, og brukte pilkastmetoden for å finne et sted vi kunne gjemme oss. Vi endte i den lille byen Lostwithiel, en veldig rar by med veldig stor golfbane. Der bodde vi en uke og fikk ikke gjort en dritt. Vi ler mye sammen på telefon og privat. Men da gråt jeg av latter.

Planen var å komme opp med ferskt materiale til revyen på Dizzie-teatret, men byen ble for snodig for kreativt arbeid.

– Den er den eneste byen jeg har vært hvor de hadde en egen stick shop, et sted man kunne kjøpe stokk. Der var vi innom hver dag. Det ble en oppdagelsesreise jeg aldri kommer til å glemme. Vi lo, spiste og drakk og kom hjem tomhendt, men det ble revy for det, sier Tande-P.

Rolig feiring

Dagen skal feires med familie og venner, dog i noe mer beskjedne former enn ved femtiårsdagen, da Blunck inviterte 130 gjester. Nå har han lovet seg selv å begynne i andre enden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Send inn din gratulasjon til Øivind Blunck i kommentarfeltene under.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)