«Fremmedkriger» er årets nyord

Det tre år gamle ordet «fremmedkriger» har blitt kåret til årets nyord i 2014. – Det har preget nyhetsbildet, sier seniorrådgiver i språkrådet, Ole Kristian Våge.

IS-soldat med svart flagg

FREMMEDKRIGER: Rundt 3000 av fremmedkrigerne som kjemper med IS er fra Europa. Her en av dem i Mosul i juni i år.

Foto: Stringer / Reuters

Ole Kristian Våge

SPRÅKRÅDET: Ole Kristian Våge, seniorrådgiver i Språkrådet.

Foto: Språkrådet

Det er kanskje ikke det mest brukte ordet ute blant folket, men årets nyord har blitt brukt omtrent daglig i mediene.

I omtalen av de rundt 60 nordmennene som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til terroristorganisasjonen IS, har ordet «fremmedkriger» for alvor blitt et nytt tilskudd til det norske språket.

Dette er definisjonen

Men hva betyr det egentlig?

– Det betyr en person velger å delta i krig i et fremmed land, ikke på vegne av eget land, men på egne vegne og egen overbevisning, sier seniorrådgiver i språkrådet, Ole Kristian Våge.

Ordet havner nok blant de mindre tilgjengelige nyordene Språkrådet har kåret. I 2013 var for eksempel «sakte-tv» årets nyord.

Våge mener likevel ikke det var noen tvil om vinneren.

– Fremmedkriger er årets ord fordi det er et temmelig nytt ord som har preget nyhetsbildet i år, sier han.

Tre år gammelt ord

Ordet sto på trykk i Norge for første gang i 2010, i et VG-intervju med terrorforsker Brynjar Lia. Han hadde snappet opp ordet fra forskerkollega Thomas Hegghammer.

– Vi har ikke hatt et godt ord for det tidligere, antagelig fordi det ikke har vært så veldig utbredt. Men med globalisering og mer transnasjonal politisk aktivitet, så har dette fenomenet blitt større, sier Hegghammer.

– Synes du det forsvarer plassen som årets ord?

– Hvis jeg skal dømme etter min egen kalender og innboks, så gjør det jo det. På grunn av det som skjer i Syria, forteller forskeren.

Kulturstrøm

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
 • «Ted Lasso» beste komiserie

  «Ted Lasso» ble kåret til beste komiserie under nattens Emmy-utdeling, og danket ut «Cobra Kai,» «Emily in Paris,» «The Flight Attendant,» «Hacks,» «The Kominsky Method» og «PEN15.»

  Jason Sudeikis, hovedrolleinnehaveren i «Ted Lasso», og Jean Smart fra «Hacks» vant de gjeveste skuespillerprisene i komediekategorien. Sudeikis er også produsent for serien, som handler om et mislykket Premier League-lag og deres amerikanske trener.

  Serien som kan strømmes på Apple TV+, var nominert i til sammen 13 kategorier, og også seriens Hannah Waddingham vant pris; for beste kvinnelige birolle i en komiserie, mens Brett Goldstein vant for beste mannlige birolle i samme sjanger.

  2021 Primetime Emmy Awards - Winners Walk
  Foto: Chris Pizzello / AP
 • Ny musikk frå A-ha

  Sju år etter førre album kjem A-ha med ny musikk neste år, melder VG.

  Då kjem det tolv nye låtar frå gruppa.

  Det skjer i forbindelse med musikkfilmen «True North», som blir ein livekonsert laga for film.

  Innspelinga skjer i Bodø i november, men musikken og filmen kjem først i neste år.