«Fremmedkriger» er årets nyord

Det tre år gamle ordet «fremmedkriger» har blitt kåret til årets nyord i 2014. – Det har preget nyhetsbildet, sier seniorrådgiver i språkrådet, Ole Kristian Våge.

IS-soldat med svart flagg

FREMMEDKRIGER: Rundt 3000 av fremmedkrigerne som kjemper med IS er fra Europa. Her en av dem i Mosul i juni i år.

Foto: Stringer / Reuters

Ole Kristian Våge

SPRÅKRÅDET: Ole Kristian Våge, seniorrådgiver i Språkrådet.

Foto: Språkrådet

Det er kanskje ikke det mest brukte ordet ute blant folket, men årets nyord har blitt brukt omtrent daglig i mediene.

I omtalen av de rundt 60 nordmennene som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til terroristorganisasjonen IS, har ordet «fremmedkriger» for alvor blitt et nytt tilskudd til det norske språket.

Dette er definisjonen

Men hva betyr det egentlig?

– Det betyr en person velger å delta i krig i et fremmed land, ikke på vegne av eget land, men på egne vegne og egen overbevisning, sier seniorrådgiver i språkrådet, Ole Kristian Våge.

Ordet havner nok blant de mindre tilgjengelige nyordene Språkrådet har kåret. I 2013 var for eksempel «sakte-tv» årets nyord.

Våge mener likevel ikke det var noen tvil om vinneren.

– Fremmedkriger er årets ord fordi det er et temmelig nytt ord som har preget nyhetsbildet i år, sier han.

Tre år gammelt ord

Ordet sto på trykk i Norge for første gang i 2010, i et VG-intervju med terrorforsker Brynjar Lia. Han hadde snappet opp ordet fra forskerkollega Thomas Hegghammer.

– Vi har ikke hatt et godt ord for det tidligere, antagelig fordi det ikke har vært så veldig utbredt. Men med globalisering og mer transnasjonal politisk aktivitet, så har dette fenomenet blitt større, sier Hegghammer.

– Synes du det forsvarer plassen som årets ord?

– Hvis jeg skal dømme etter min egen kalender og innboks, så gjør det jo det. På grunn av det som skjer i Syria, forteller forskeren.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK