«Frankenstein» satte auksjonsrekord

Mary Shelleys «Frankenstein» satte en ny verdensrekord for hva et trykt verk av en kvinne har oppnådd på auksjon. Verket oppnådde mange ganger mer enn forventet. De tre bindene, utgitt i 1818, gikk for 1.170.000 dollar, drøye 10 millioner kroner hos auksjonsfirmaet Christie's.

I forkant hadde Christie's anslått at salgssummen ville bli på mellom 200.000 og 300.000 dollar.

En signert førsteutgave av Bram Stokers «Dracula» ble solgt for 275.000 dollar eller 2,4 millioner kroner.

Kulturstrøm

 • Jury: R. Kelly er skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters.

  Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel.

  Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.

 • Facebook stoppar barne-app

  Facebook stoppar utviklinga av ein barneversjon av Instagram etter å ha fått kritikk for planane.

  – Vi meiner det er eit behov for ei slik teneste, men vi set likevel prosjektet på vent, seier Instagram-sjef Adam Mosseri i ei fråsegn, ifølge AFP.