NRK Meny
Normal

Vant arkitektkonkurransen

I dag ble det «Forum Artis» utropt til vinneren av arkitektkonkurransen om det nye Nasjonalmuseet i Oslo.

Forum Artis

Dette er vinnerbidraget «Forum Artis».

Foto: DiizGroup/Statsbygg

Det er tyske Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten som står bak bidraget «Forum Artis».

Vinnerprosjektet fikk toppscore for kombinasjonen av museumstekniske løsninger, økonomiske og miljømessige krav og byutviklingsmessige hensyn.

«Urban Transition» av JAJA Architects ApS i København og «Trylleesken» av Henning Larsen Architects A/S, også fra København, fulgte etter på de neste plassene.

Alle de tre premierte bidragene skal nå i forhandlinger med Statsbygg om en realisering av deres prosjekt. Hvem som trekker det endelige strået blir trolig avklart i august.

Når byggingen tar til avhenger av Stortinget, men det er planlagt at museet skal stå ferdig i 2016/2017.

Lysende toppetasje

Vinnerbidraget har ifølge juryen monumentalitet, men er samtidig lavmælt. Juryen mener «Forum Artis» har konkurransens klart beste museumsløsning. Og trekker blant annet fram at museumskonseptet tar i bruk hele tomta, har god logistikk og samspiller godt med kulturminnene rundt.

Det viktigste karaktertrekket ved «Forum Artis» er den lysende toppetasjen.

Juryen har tro på at dette kan bli et orienteringspunkt i byen og fra deler av fjorden. I all sin enkelhet har den lysende hallen ikonisk styrke. Den store takflaten er tatt i bruk til publikumsterrasse og skulpturhager som både gir aktivitet og et nyanserikt taklandskap sett fra omgivelsene.

Juryen om «Forum Artis»
Forum Artis

Takflaten på «Forum Artis» er tenkt å brukes som publikumsterrasse.

Foto: DiizGroup/Statsbygg

Skal huse flere museer

Det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skal huse Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst som i dag holder til på tre ulike adresser i Oslo sentrum.

Også Arkitekturmuseet hører til under Nasjonalmuseet, men museet som holder til i nye lokaler ved Bankplassen i Kvadraturen, skal ikke flyttes inn i det nye museumsbygget på Vestbanetomten.

Omstridt konkurranse

Til tross for at utlysningen av konkurransen var omstridt og flere norske arkitekter valgte å ikke delta , mottok man til slutt hele 237 bidrag da fristen gikk ut i juni i fjor . Siden ble seks bidrag valgt ut i til en fase to, hvor arkitektkontorene fikk mulighet til å bearbeide sine museumsutkast .

Mange har protestert mot at Nasjonalmuseet skal flyttes ut av Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka. For ett år siden møtte rundt 500 mennesker opp utenfor Nasjonalgalleriet hvor de slo ring om bygningen fra 1881 .

Urban Transition

«Urban Transition» av JAJA Architects ApS i København.

Foto: Statsbygg

«Urban Transitions» styrke er forslagets komposisjon og anslutning til den omkringliggende byen. Volumene deler opp den store dimensjonen på en vellykket måte. Komposisjonen og tilpassingen til omgivelsene er elegant - komposisjonen skaper en helt spesiell dybde i det bildet som tegner seg fra sjøsida.

Juryen om «Urban Transition»
Trylleesken

«Trylleesken» av Henning Larsen Architects A/S.

Foto: Statsbygg

«Trylleesken» skiller seg ut blant forslagene som konkurransens dyreste med kompliserte konstruksjoner, stort areal og volum og høy m2-kostnad. Juryen mener at friskheten i arkitekturen i fase 1 er noe svekket. Den klare komposisjonen og proporsjoneringen av bygningskroppen i samspill med Vestbanebygningene er blitt svakere.

Juryen om «Trylleesken»

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK