Hopp til innhold

Vant arkitektkonkurransen

I dag ble det «Forum Artis» utropt til vinneren av arkitektkonkurransen om det nye Nasjonalmuseet i Oslo.

Forum Artis

Dette er vinnerbidraget «Forum Artis».

Foto: DiizGroup/Statsbygg

Det er tyske Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten som står bak bidraget «Forum Artis».

Vinnerprosjektet fikk toppscore for kombinasjonen av museumstekniske løsninger, økonomiske og miljømessige krav og byutviklingsmessige hensyn.

«Urban Transition» av JAJA Architects ApS i København og «Trylleesken» av Henning Larsen Architects A/S, også fra København, fulgte etter på de neste plassene.

Alle de tre premierte bidragene skal nå i forhandlinger med Statsbygg om en realisering av deres prosjekt. Hvem som trekker det endelige strået blir trolig avklart i august.

Når byggingen tar til avhenger av Stortinget, men det er planlagt at museet skal stå ferdig i 2016/2017.

Lysende toppetasje

Vinnerbidraget har ifølge juryen monumentalitet, men er samtidig lavmælt. Juryen mener «Forum Artis» har konkurransens klart beste museumsløsning. Og trekker blant annet fram at museumskonseptet tar i bruk hele tomta, har god logistikk og samspiller godt med kulturminnene rundt.

Det viktigste karaktertrekket ved «Forum Artis» er den lysende toppetasjen.

Juryen har tro på at dette kan bli et orienteringspunkt i byen og fra deler av fjorden. I all sin enkelhet har den lysende hallen ikonisk styrke. Den store takflaten er tatt i bruk til publikumsterrasse og skulpturhager som både gir aktivitet og et nyanserikt taklandskap sett fra omgivelsene.

Juryen om «Forum Artis»
Forum Artis

Takflaten på «Forum Artis» er tenkt å brukes som publikumsterrasse.

Foto: DiizGroup/Statsbygg

Skal huse flere museer

Det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skal huse Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst som i dag holder til på tre ulike adresser i Oslo sentrum.

Også Arkitekturmuseet hører til under Nasjonalmuseet, men museet som holder til i nye lokaler ved Bankplassen i Kvadraturen, skal ikke flyttes inn i det nye museumsbygget på Vestbanetomten.

Omstridt konkurranse

Til tross for at utlysningen av konkurransen var omstridt og flere norske arkitekter valgte å ikke delta , mottok man til slutt hele 237 bidrag da fristen gikk ut i juni i fjor . Siden ble seks bidrag valgt ut i til en fase to, hvor arkitektkontorene fikk mulighet til å bearbeide sine museumsutkast .

Mange har protestert mot at Nasjonalmuseet skal flyttes ut av Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka. For ett år siden møtte rundt 500 mennesker opp utenfor Nasjonalgalleriet hvor de slo ring om bygningen fra 1881 .

Urban Transition

«Urban Transition» av JAJA Architects ApS i København.

Foto: Statsbygg

«Urban Transitions» styrke er forslagets komposisjon og anslutning til den omkringliggende byen. Volumene deler opp den store dimensjonen på en vellykket måte. Komposisjonen og tilpassingen til omgivelsene er elegant - komposisjonen skaper en helt spesiell dybde i det bildet som tegner seg fra sjøsida.

Juryen om «Urban Transition»
Trylleesken

«Trylleesken» av Henning Larsen Architects A/S.

Foto: Statsbygg

«Trylleesken» skiller seg ut blant forslagene som konkurransens dyreste med kompliserte konstruksjoner, stort areal og volum og høy m2-kostnad. Juryen mener at friskheten i arkitekturen i fase 1 er noe svekket. Den klare komposisjonen og proporsjoneringen av bygningskroppen i samspill med Vestbanebygningene er blitt svakere.

Juryen om «Trylleesken»

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP