Hopp til innhold

Kan foreldre forme barns intelligens?

I den siste episoden av «Hjernevask» spør Harald Eia om det er hjemmemiljøet eller genene som avgjør hvor intelligente barna blir. Amerikanske forskere svarer at foreldre ivrige egentlig er maktesløse.

Hjernevask
Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Harald Eia fortsetter å røre rundt i gryten av forklaringer og sammenhenger forskning kan gi oss på hvorfor vi blir som vi blir. Nok en gang kan «Hjernevask» få folk til å tenne på alle plugger.

Hjernevask i NETT-TV

I kveldens episode, som har fått navnet «Foreldreeffekten» stilles spørsmålet om det er arv eller miljø som gir utslag på barns intelligens.

I en kronikk i Aftenposten mandag, skriver programleder Harald Eia og Ole Martin Ihle, researcher i «Hjernevask»-redaksjonen at desto likere mulighetene blir i et samfunn, desto mer vil gener forklare hvem som lykkes på skolen og hvem som faller fra.

- Foreldre kan slappe av, de påvirker ikke

Ifølge den anerkjente amerikanske forskeren Judith Rich Harris , er det lite foreldre kan foreta seg for å påvirke barnas intelligens.

Harris mener heller ikke det er noen stor fare for at foreldres eventuelle uvaner skal smitte over på barna. Harris er blitt kalt utviklingspsykologiens Miss Marple, og står bak bestselgeren «The Nurture Assumption – why children turn out the way they do».

- Jo, barn formes som leire

Både Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universtitet i Oslo og psykiater Hans Olav Tungesvik, er av en annen oppfatning.

Ingen av dem avviser genenes betydning, men i «Hjernevask» gir de uttrykk for at de mener barn i størst grad etterligner foreldrene og kopierer foreldrenes vaner.

Willy Pedersen gikk i høst hardt ut mot serien «Hjernevask» i et innlegg i Aftenposten .

- Genene bestemmer IQ

I kveldens utgave av «Hjernevask», oppsøker Eia også psykologen og forskeren Robert Plomin . Plomin er kjent for studiene han har gjort av tvillinger, og han mener arv spiller en vesentlig større rolle enn miljø.

I «Hjernevask» forteller han også at adoptivbarn ligner mer på sine biologiske foreldre enn på adoptivforeldre de har vokst opp hos - også når det gjelder IQ.

Barn i klasserom

Er det genene som avgjør hvilke barn ender opp med høy utdanning?

Foto: Colourbox

Du kan snakke med Harald Eia mens programmet sendes ved å legge til denne applikasjonen: TV-Prat

TV-prat Facebook

«Hjernevask»-praten foregår på Facebook.

Foto: NRK

Hermer vi etter foreldrene våre?

Fra og med programmet setter i gang mandag 8. mars kl. 22.30 på NRK 1, kan du delta i «TV-prat» med Harald Eia på Facebook. I TV-Prat kan du snakke med andre som ser "Hjernevask", og som i forrige uke, kan diskusjonen komme til å gå heftig underveis. Både der og i kommentarfeltene på NRK.no.

- Haglstorm av kommentarer etter «Hjernevask»

Kulturstrøm

 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP
 • Andrew Tate blir sittende i varetekt i Romania

  Influenseren Andrew Tate, som er under etterforskning for blant annet menneskehandel og voldtekt, er igjen fengslet i ytterligere 30 dager i Romania. Tate (36), broren Tristan Tate (34) og to rumenske kvinner har vært i varetekt siden 29. desember i fjor. Tate-brødrene er siktet for menneskehandel, voldtekt og etablering av en organisert kriminell gruppe. Etterforskningen i Romania har pågått siden april. De ble i utgangspunktet anholdt i 24 timer, men påtalemyndigheten har flere ganger forlenget varetektsfengslingen.

  Onsdagens avgjørelse kommer etter at Tate anket domstolens beslutning fra 20. januar om 30 dagers fengsling.

  (NTB)

  Andrew Tate
  Foto: INQUAM PHOTOS / Reuters