Normal

«Før solnedgang»

«Før solnedgang» av Gerhart Hauptmann hadde urpremière på Deutsches Theater i Berlin i 1932, i Max Reinhardts regi. Forfatteren skildrer en rik 70 år gammel familiefar og enkemann som forelsker seg i en ung kvinne.

Illustrasjonsfoto: Colorbox
Foto: Colorbox.com

Stykket er en forsvarstale for hans rett til å starte et nytt liv, tross familiens motstand. Det blir for mye for hans barn .

Dramatisk kraft

Gerhard Hauptmann var selv 70 år da han skrev stykket, men dette alderdomsverket har en dramatisk kraft i sin skildring av et menneske i stor glede og i dyp fortvilelse. Stykket ble oppført på Nationaltheatret i 1957 og i Radioteatret samme år. Det ble også spilt på det Norske Teatret i 200

Hauptmann fikk Nobelprisen i litteratur i 1912 og er meget spilt i sitt hjemland Tyskland,

I Radioteatrets versjon møter vi Olafr Havrevold som geheimråd Matthias Clausen og Urda Arneberg som den unge kvinnen Inken Peters.

Oversatt av: Niels Christian Brögger.
Radiobearbeidelse og regi: Nils-Reinhardt Christensen.

Første del sendes søndag 10/1 kl. 15:03 og mandag 11/1 kl. 21:03 i NRK P2.

Andre og siste del følger uken etter.

Sendt første gang i 1957

Kulturstrøm

  • – Han har formet musikksmaken

    Programleder for «Jungeltelegrafen», Sigbjørn Nedland, fikk hedersprisen på Prix Radio-utdelingen i Oslo fredag kveld.– Han har vært med på å åpne ørene og forme musikksmaken til en hel generasjon. Han var den første som spilte Sex Pistols på norsk radio. Han har sendt intervjuer med storheter som Bob Marley, George Harrison og Joni Mitchel, heter det i uttalelsen fra juryen. Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, er en av dem som gratulerer radiomannen med prisen:

  • Seks eiendommer fredet

    Riksantikvaren fredet fredag seks eiendommer. To av dem ligger i Trondheim, de andre i Tana, Arendal, Skien og Sørum på Romerike. Blant de seks eiendommene er det gamle sykehusområdet i Kongens gate i Trondheim.