NRK Meny
Normal

For å stoppe meg, må de drepe meg

Norgespatriotene frykter at nordmenn skal bli i mindretall i Norge, og under mottoet ”hvert land, sitt folk” har de som mål å bli et politisk parti innen stortingsvalget i 2009.

Nettet er viktig arena for nasjonalist Øyvind Heian som leder for Norgespatriotene.
Foto: Caroline Rugeldal / NRK

  • Red.anm: Øyvind Heian la ned partiet NorgesPatriotene i 2009, og han tar i ettertid sterk avstand fra de holdningene han sto for på denne tiden. Heian er ikke lenger politisk aktiv.

Hør radiodokumentaren: For å stoppe meg, må de drepe meg

Om nasjonalister og ytringsfrihet

Ali Farah-saken har de siste ukene skapt ny debatt rundt rasisme, og den nasjonalistiske grupperingen Norgespatriotene har nå gått til det skritt å anmelde både Ali Farah og tidsskriftet Ny Tid for å være rasistiske.

Hvordan tester nasjonalister ut grensen for hva som er lov å si i Norge?

I radiodokumentaren ”For å stoppe meg, må de drepe meg” møter vi Øyvind Heian, leder for de nasjonalistiske Norgespatriotene. Norgespatriotene frykter at nordmenn skal bli i mindretall i Norge og under mottoet ”hvert land, sitt folk” har de som mål å bli et politisk parti innen stortingsvalget i 2009.

Norgespatriotene jobber aktivt med å spre sitt budskap via internett og kontroversielle flyveblader. En variant av flyvebladene viser en fantomtegning av en mørkhudet under tittelen ”etterlyst for voldtekt”. En annen viser en karikaterutegning av Muhammed, og innholdet i flyvebladene er blitt politianmeldt en rekke ganger. Reporter Caroline Rugeldal har fulgt Øyvind Heian når han har jobbet med å spre løpesedler, og i møte med andre medlemmer av Norgespatriotene.

Ytringsfrihet versus vern mot rasisme

I dokumentaren møter vi også informasjonsleder ved Antirasistisk Senter, sosiolog Henrik Lunde. Lunde vurderer nettpresentasjonene av Norgespatriotene, og hva slags konsekvenser budskapet til Norgespatriotene kan få.

Norgespatriotene passer også nøye på at ingen misbruker ytringsfriheten til å si noe uriktig om dem selv, og NRK P2 er med når noen av disse klagene behandles av Pressens Faglige Utvalg.

- Ytringsfrihet den gjelder jo ikke primært den som har politisk korrekte meninger, rette meninger, den er til primært for avvikere og for annerledestenkende. Gjerne også for Heian. Men noen grenser går det, også i det offentlige rom, sier generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgard Kokkvold.

Hvor går grensen?

Hvordan reagerer mannen på gata i Sandefjord på flyvebladene til Norgespatriotene, og hvordan brukes norske kjendiser for å fremme denne typen nasjonalisme? Gjennom et innblikk i Norgespatriotenes arbeidsmetoder og møte med deres motstandere ser dokumentaren nærmere på hvor grensen mellom ytringsfrihet og retten til et vern mot rasistiske ytringer går i dag.

For å stoppe meg, må de drepe meg

En dokumentar om nasjonalister og ytringsfrihet

av Caroline Rugeldal.

Teknisk regi: Kåre Johan Lund.

Konsulent: Kari Hesthamar.

NRK P2:

  • Lørdag 25. oktober kl 10:03 og
  • søndag 26. april kl 21:03.

Kulturstrøm