«Folkeopplysningen» nominert til Emmy

NRK-programmet «Folkeopplysningen» er nominert til den prestisjetunge Emmy-prisen i kategorien «Non-Scripted Entertainment».

Andreas Wahl

Episoden der redaksjonen i Folkeopplysningen produserte falske nyheter og valgomater for å lure elevene ved Lillestrøm videregående skole er nominert til Emmy-pris. Her fra da programleder i Folkeopplysningen, Andreas Wahl, avslørte eksperimentet for elevene i fjor høst.

Foto: Teddy TV

Det ble klart da International Emmy Awards i dag kunngjorde nominasjonene til årets internasjonale Emmy-priser.

«Folkeopplysningen» er nominert i klassen «Non-Scripted Entertainment», der den kjemper mot brasilianske «Canta Comigo», sesong 3 av thailandske «MasterChef» og australske «Old People's Home for 4 Year Olds».

Vinneren blir kunngjort under en seremoni i New York den 23. november.

Jan Egil Ådland

Jan Egil Ådland, prosjektredaktør i NRK, sier det er fantastisk at Folkeopplysningen er nominert til Emmy.

Foto: NRK

– Det er fantastisk å se «Folkeopplysningen» hevde seg i denne kategorien, hvor serien er nominert sammen med sterke og velkjente formater som har blitt produsert i mange land, sier Jan Egil Ådland, prosjektredaktør i NRK.

Nominert for kontroversiell episode

Episoden som programmet er nominert for er «Make Lillestrøm great again». Den skapte mye kontrovers da den ble sendt i fjor høst.

NRK og «Folkeopplysningen» fikk også kritikk for episoden om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm videregående skole.

– Episoden som Teddy og NRK er nominert for setter på en pedagogisk, innovativ, underholdende og dristig måte søkelys på en av de virkelig store utfordringene i vårt demokrati. Nemlig hvor sårbare vi som borgere og velgere kan være i møte med ukjente og usynlige krefter som ønsker å påvirke oss, sier Ådland.

Det er Teddy TV som lager programmet for NRK. Produsent Tor Erik Olsen sier de er stolte og glade for nominasjonen.

– Vi føler oss veldig privilegerte som får jobbe med et program som handler om å formidle kunnskap i en verden hvor fakta er under press, sier han.

Andreas Wahl forklarer hvordan Folkeopplysningen gikk fram for å forsøke å påvirke utfallet av skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

Andreas Wahl forklarer hvordan Folkeopplysningen gikk fram for å forsøke å påvirke utfallet av skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

– Henger skyhøyt i TV-bransjen

Den internasjonale Emmy-prisen deles ut i 11 kategorier, fra beste komedie til beste såpeopera. Prisen deles ut til programmer produsert og sendt utenfor USA.

Det er i år snakk om 44 nominerte fordelt over 20 land rundt omkring i verden.

«Folkeopplysningen» er den eneste norske nominasjonen under årets Emmy.

Fysiker og programleder Andreas Wahl er også fornøyd med nominasjonen.

– Emmy-nominasjon henger skyhøyt i TV-bransjen. Så dette er kjempegøy for de dyktige TV-folka jeg jobber med, i alle ledd. Jeg vil tro det er stas for den modige rektoren og elevene på Lillestrøm vgs. også. Så får jeg, fysikeren, fortsette å drømme om nobelpris, sier han.

Kulturstrøm