«Folkeopplysningen» nominert til Emmy

NRK-programmet «Folkeopplysningen» er nominert til den prestisjetunge Emmy-prisen i kategorien «Non-Scripted Entertainment».

Andreas Wahl

Episoden der redaksjonen i Folkeopplysningen produserte falske nyheter og valgomater for å lure elevene ved Lillestrøm videregående skole er nominert til Emmy-pris. Her fra da programleder i Folkeopplysningen, Andreas Wahl, avslørte eksperimentet for elevene i fjor høst.

Foto: Teddy TV

Det ble klart da International Emmy Awards i dag kunngjorde nominasjonene til årets internasjonale Emmy-priser.

«Folkeopplysningen» er nominert i klassen «Non-Scripted Entertainment», der den kjemper mot brasilianske «Canta Comigo», sesong 3 av thailandske «MasterChef» og australske «Old People's Home for 4 Year Olds».

Vinneren blir kunngjort under en seremoni i New York den 23. november.

Jan Egil Ådland

Jan Egil Ådland, prosjektredaktør i NRK, sier det er fantastisk at Folkeopplysningen er nominert til Emmy.

Foto: NRK

– Det er fantastisk å se «Folkeopplysningen» hevde seg i denne kategorien, hvor serien er nominert sammen med sterke og velkjente formater som har blitt produsert i mange land, sier Jan Egil Ådland, prosjektredaktør i NRK.

Nominert for kontroversiell episode

Episoden som programmet er nominert for er «Make Lillestrøm great again». Den skapte mye kontrovers da den ble sendt i fjor høst.

NRK og «Folkeopplysningen» fikk også kritikk for episoden om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm videregående skole.

– Episoden som Teddy og NRK er nominert for setter på en pedagogisk, innovativ, underholdende og dristig måte søkelys på en av de virkelig store utfordringene i vårt demokrati. Nemlig hvor sårbare vi som borgere og velgere kan være i møte med ukjente og usynlige krefter som ønsker å påvirke oss, sier Ådland.

Det er Teddy TV som lager programmet for NRK. Produsent Tor Erik Olsen sier de er stolte og glade for nominasjonen.

– Vi føler oss veldig privilegerte som får jobbe med et program som handler om å formidle kunnskap i en verden hvor fakta er under press, sier han.

Andreas Wahl forklarer hvordan Folkeopplysningen gikk fram for å forsøke å påvirke utfallet av skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

Andreas Wahl forklarer hvordan Folkeopplysningen gikk fram for å forsøke å påvirke utfallet av skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

– Henger skyhøyt i TV-bransjen

Den internasjonale Emmy-prisen deles ut i 11 kategorier, fra beste komedie til beste såpeopera. Prisen deles ut til programmer produsert og sendt utenfor USA.

Det er i år snakk om 44 nominerte fordelt over 20 land rundt omkring i verden.

«Folkeopplysningen» er den eneste norske nominasjonen under årets Emmy.

Fysiker og programleder Andreas Wahl er også fornøyd med nominasjonen.

– Emmy-nominasjon henger skyhøyt i TV-bransjen. Så dette er kjempegøy for de dyktige TV-folka jeg jobber med, i alle ledd. Jeg vil tro det er stas for den modige rektoren og elevene på Lillestrøm vgs. også. Så får jeg, fysikeren, fortsette å drømme om nobelpris, sier han.

Kulturstrøm

  • Sprikande konseptalbum frå Coldplay

    På «Music of the Spheres» har frontmann Chris Martin dikta opp eit parallelt solsystem, der kvar låt representerer ein planet og folket som bur der. «Sprikande og retningslaust», skriv musikkmeldar Sjur Systad Tyssen i P3. Terningkast 3.

    Coldplay 2021
    Foto: James Marcus Haney