Hopp til innhold

Stormforelsket i Sahara

Marit Tusvik skriver frem en sympatisk åpenhet mot verden i sin nye bok «Fleur».

Marit Tusvik

Marit Tusvik skriver om en ungdomserfaring som har fulgt med henne resten av livet i den fine romanen «Fleur».

Foto: Espen Tollefsen/Oktober forlag

Jeg er Maria. Jeg traff en mann. Vi giftet oss. Jeg var altfor ung. Vi fikk et barn. Så ble vi skilt.

Så nødtørftig kan innholdet i Marit Tusviks nye roman beskrives. Dette er faktisk de første setningene i romanen. Det er Maria som skriver, i jeg-form. Nå er hun en godt voksen kvinne og blir plutselig kastet tilbake til minnene fra ungdommen.

Hjelpearbeider

Så kommer hovedfortellingen om Maria, fortalt i tredjeperson. 19 år gammel reiser hun til Tunisia for å delta i et internasjonalt dugnadsarbeid etter en flom. Hun forelsker seg i den to år eldre tunisieren Aziz, blir med ham til hans oase-landsby sør i landet, på grensen til Sahara. Der finner hun en ro hun ikke visste hun hadde, får venner på tvers av språklige og kulturelle barrierer og suger til seg inntrykk som hun skriver og tegner inn i kladdeboken sin. Og i hjertet.

PÅ romanens siste sider møter vi jeg-fortellen igjen. 40 år etter er hun tilbake i oasen og erkjenner at opplevelsene hun hadde her, møtene med mennesker og natur, sitter i henne ennå og er blitt en del av henne selv.

Minnearbeider

"All erindring er nåtid". Sitatet fra den tyske forfatteren Novalis står foran i romanen og kan gi en pekepinn om Tusviks prosjekt. Tiden er ikke lineær, fortiden ikke tapt, men tilstede, som erfaring, språk og livsanskuelse.

Karakteristisk for romanen er også sitatet fra finlandssvenske Gunnar Björling om at "Jag skriver inte litteratur. Jag söker mitt ansikte". Romanen blir nettopp et minnearbeid og en søken, fortelleren skriver frem en kjærlighet til en mann men også en forelskelse i et landskap og en livsrytme.

Norske Maria møter Nord-Afrika uten fordommer, skildringene av luftspeilinger, av dadler og mannafrø manes frem som uttrykk for en tilstand og en lykke, ikke som eksotisk krydder.

Mer enn en beskrivelse av ulike kulturer tenker jeg at Marias møte med det fremmede er en ung kunstners måte å møte omgivelsene på. Maria suger til seg inntrykk og bevarer dem. Hun åpner seg for det fremmede, våger å slippe det inn, og gjenkjenner seg selv i det ukjente.

Ikke rosenrødt

Å sovne under Afrikas stjernefylte nattehimmel med den man elsker, kan oppleves som et eventyr. Men allerede starten av romanen indikerer at det ikke går som i eventyrene, de to elskende skal ikke leve lykkelig alle sine dager. Hverdagen dundrer inn med sine konflikter og krangler.

Likevel, tiden i Tunisia blir aldri borte, fortiden blir nåtid, blir fysisk, nærmest, i Marit Tusviks vare og generøse fortelling.

Kulturstrøm

 • Zelenskyj talte til Cannes-festivalen

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via video til filmfestivalen i Cannes, som opna tysdag.

  – Til slutt vil hatet forsvinne, og diktatorane vil døy, sa han i den overraskande talen under opninga av den 75. filmfestivalen i Palais des Festivals i Cannes.

  I talen refererte han til makta av filmen under andre verdskrig, og han nemnde spesifikt Charlie Chaplins film «Diktatoren», som gjorde narr av nazileiaren Adolf Hitler.

  – Vi treng ein ny Chaplin i dag for å bevise at filmen ikkje har mista stemma si, sa han i talen, som han fekk ståande applaus for.

  Krigen i Ukraina blir eit dominerande tema på festivalen, og ein dag er reservert for ukrainske filmskaparar. Dokumentarfilmen «Mariupolis 2» av den litauiske filmskaparen Mantas Kvedaravicius som vart drepe av russiske styrkar i april, blir vist spesielt. (NTB)

  Volodymyr Zelenskyj taler til filmfestivalen i Cannes 17. mai 2022
  Foto: Vianney Le Caer / AP
 • Cezinando dømmes til samfunnsstraff

  Mandag møtte artist Kristoffer Cezinando Karlsen i Oslo tingrett i en såkalt tilståelsessak.

  Rapperen ble dømt til 120 timers samfunnsstraff etter møbel-tyverier.

  26-åringen er siktet for fem tyverier av møbler verdt rundt 380.000 kroner. Flere av møblene er levert tilbake, ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen.