«Flettfrid» hedret

Jacob Margido Esp og Monna Tandberg er utnevnt til æresmedlemmer av Norsk Skuespillerforbund.

Jakob Margido Esp i rollen som Fru Flettfrid Andresen. Bildet er fra 1994.
Foto: Falch, Knut / Scanpix

Æresmedlemskap tildeles «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen», skriver skuespillerforbundet på sitt nettsted.

Forbundet har 21 nålevende æresmedlemmer.

Bekjempet fordommer

Jakob Margido Esp (67) er landskjent som en allsidig skuespiller, og ikke minst som sitt alter ego «Flettfrid Andresen». Han var tilknyttet Trøndelag Teater fra 1972, hvor han medvirket i 86 produksjoner. Han gikk av med pensjon i vår.

«Esp har gjort en betydelig innsats for å bekjempe fordommer mot psykiske lidelser», skriver skuespillerforbundet i sin begrunnelse.

I 1993 ga Esp ut boka «Hvis du kommer langt nok ut». Han fikk Tabuprisen fra råd for psykisk helse i 1995, og han var 1998–2001 medlem av Verdikommisjonen.

Samtlige av Ibsens store kvinneroller

«Monna Tandberg (71) er en av våre fremste Ibsen-tolkere og har fremført samtlige av Ibsens store kvinneroller», skriver skuespillerforbundet om det andre av de to nye æresmedlemmene.

Hun debuterte i 1960, og fra 1969 har hun vært tilknyttet Nationaltheatret. Her har hun tolket mer enn 80 ulike roller.

Hun har vært medlem av styret for Statens Teaterskole og Norsk Kassettavgiftsfond og har mottatt Teaterledernes pris, Per Aabels ærespris, og er slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Monna Tandberg

Monna Tandberg

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Kulturstrøm