"Fisken" alle liker

Lise Finchenhagen er glad i norsk mat, også fiskeboller, her får du noen tips om hvordan du kan lage de selv.

Vesteraalens fiskeboller.
Foto: Vesteraalens Hermetikk

Luftige fiskeboller

800 g hvit fiskefilet skinn- og benfri, gjerne hyse
1 ss salt
2 ss potetmel
1 egg
2 eggehviter
4 dl melk, eller matfløte
60 g smør, romtemperert
malt tørket ingefær
kvernet hvit pepper

Skjær fisken i små biter. Kjør fisk og salt til en seig masse i en food prosessor. Bland inn potetmel og krydder. Tilsett egg og eggehviter litt etter litt mens maskinen går. Tilsett smøret i små biter og spe farsen med melken.
form farsen til fine boller og trekk fiskebollene i lettsaltet vann til de er faste, men alikevel myke.

Tips
Farsen kan også stekes som fiskekaker. Smak den gjerne til med muskat og/eller kajennepepper.
Litt finhakket hvitløk og vårløk blir også godt.
Pass på at fisken, melken og eggene er skikkelig kalde. Blir farsen form varm kan den skille seg.


"Kokosboller"

ca 500 g fiskeboller
1-2 ss grønn karripasta
1 dl fiskekraft
1 boks kokosmelk
2 ts sukker
2 ts limesaft
1 ss olje
lynstekte grønnsaker etter ønske
kokt ris eller nudler til servering
frisk koriander, kan sløyfes

Fres karripastaen i olje i 20 sekunder under omrøring.
Rør inn fiskebollekraft, sukker, lime og kokosmelk.
Kok opp og legg i fiskebollene. La det hele syde noen minutter til bollene er gjennomvarme.
Legg i grønnsakene, kok opp, dryss over koriander og server.

Stekte fiskeboller med gulrotpure og brunet smør med bacon, kapers og dill

ca. 500 g fiskeboller
4 gulrøtter
1 ts finhakket frisk ingefær
80 g bacon
100 g smør
2 ss kapers
2 vårløk
1 liten bunt dill
salt og kvernet pepper
smør til steking
stekte eller kokte poteter til servering

Skrell gulrøttene og skjær dem i små biter.
Kok gulrøttene helt møre i vann med en skje smør og ingefær.
Bruk ikke mere vann enn at det dekker gulrøttene.
Kjør gulrøttene til en jevn pure med en stavmikser eller i en blender.
Smak til med salt og pepper.
Skjær baconet i små biter, grovhakk kapersen og finsnitt vårløken.
Fres baconet i smøret, og la det steke over middels varme til baconet er sprøtt og smøret gyllenbrunt.
Bland inn kapers, vårløk og hakket dill.
Stek fiskebollene gylne og server med gulrotpure og baconsmør.

Kulturstrøm