NRK Meny
Normal

«Farlige hvetebrødsdager»

Berlin 1944: Helt siden krigen brøt ut har den unge amerikanske kvinnen Ann Dickson klart å holde seg i dekning i Hitlers Tyskland. Nå skjuler hun seg i ruinene etter de alliertes bombing.

Farlige hvetebrødsdager
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Under et luftangrep treffer hun en forretningsmann fra det nøytrale Sverige, Gösta Bergström. Han tilbyr seg å hjelpe henne ut av landet og Gestapos klør, men den eneste mulige måten er at hun gifter seg med ham.

Dramatisk flukt

Da en fryktet gestapist fatter mistanke, utvikler det seg til en dramatisk flukt gjennom det krigsherjede Europa. Og Ann har en hemmelighet Gösta ikke vet om . . .

Den norske journalisten og dramatikeren Axel Kielland skrev denne boka som flyktning i Sverige under krigen, og den er blitt en klassiker i spenningsgenren. Kiellands forrykende krigsthriller er en av Radioteatrets mest populære serier noensinne.

Dramatisert i fem episoder og instruert av Jon Lennart Mjøen.
Produksjonsleder: Mette Sapiraa.
Lyddesign: Jan Erik Hoel.

1. episode: Berlin 1944.

De som er med:

Ann - Lise Fjeldstad
Gösta - Per Sunderland
Karl - Per Tofte
Sjåføren - Odd Andersen
Pleiersken - Ingrid Øwre Wiik
Damen - Ella Hval
Funksjonær - Roy Bjørnstad
Kommisær - Willie Hoel
Pettersen - Wilhelm Lund
Kvinnestemme - Anne-Mari Lund
Ambassadøren - Ingolf Rogde

Sendes i P1 lørdag 2. januar kl. 15.03 og søndag 3. januar kl. 23.03

Sendt første gang i 1977

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK