NRK Meny
Normal

Slutt etter 151 dager

100 skuespillere og 1.200 statister har deltatt i den nye storsatsningen til NRK Drama. I mars 2012 får vi se resultatet.

– Mine damer og herrer, takk for nå!

En tydelig stemme skjærer gjennom stillheten utenfor Store studio på Marienlyst. Den siste scenen i NRKs nye storsatsing «Erobreren» er filmet.

– Jeg har gjort mitt for Jonas. Nå får han leve sitt eget liv, og hvordan dét blir er opp til andre.

Det sier Kåre Conradi. Han har spilt hovedpersonen Jonas Wergeland, et fjernsynsgeni og en forfører av de helt store.

Vender tilbake

Kåre Conradi

Kåre Conradi spiller Jonas Wergeland

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Noen timer tidligere var det en behersket spenning som preget området. Siste innspillingsdag skjedde utenfor Store studio på Marienlyst i Oslo, samme plass som innspillingene startet.

– Det er en scene hvor Jonas er på høyden av sin karriere. Sånn sett er det en verdig avslutning. Den første inspillingsdagen gikk Jonas inn på NRK for å søke jobbe, og nå har han lykkes, sier Conradi.

Serien er basert på Jan Kjærstads triologi «Forføreren» (1993), «Erobreren» (1996) og «Oppdageren» (1999). I seks episoder får vi følge Jonas Wergeland fra han er 12 til 47 år.

Selv om Conradi har tilbrakt mange timer på settet, har han foreløpig sett lite av det som er filmet inn. Han har ikke hatt behov for å se det, sier han.

– Hvis du føler at det du gjør er blitt gjort riktig, da trenger du ikke å se det en gang til.

Bare midlertidig

Rundt 100 skuespillere har deltatt på innspillingene, og nesten 1.200 statister har vært involvert. Flere ligger langflate på bakken mens de venter på at det neste skal skje. På tross av et høyt tempo tar folk også var på hverandre.

– Selv når jeg ikke er på settet vil jeg vite hva som skjer. Det har hendt at jeg sender en tekstmelding til dem som jobber og spør hva som skjer, sier Conradi.

I alt har Conradi brukt rundt 80 dager på innspilling. Nå som alt er ferdig, kan han endelig begynne å planlegge hvordan resten av sommeren skal se ut.

– Når jeg våkner opp i morgen skal jeg begynne med å planlegge hvordan sommerferien blir. Foreløpig har jeg ikke hatt tid til å tenke på noe slikt.

Mens lys, kameraer og utstyr bæres opp de bratte trappene i Store Studio, sitter skuespillerne utenfor og venter. Conradi fikler med et grønt NRK-adgangskort. En stor «M» preger forsiden av kortet.

– Det er litt trist å ha en «M» for «midlertidig». Det hadde sikkert vært fint å ha en «P» for «permanent» i stedet.

Conradi er bare på besøk. Nå som innspillingen er ferdig, skal han tilbake til Nationaltheatret.

– Som en idrettsutøver

Mossingen Eva Isaksen står for regien for NRK Dramas nye storsatsning Erobreren.

Eva Isaksen har regissert «Erobreren».

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Regissør Eva Isaksen er derimot langt fra ferdig. Hun har mange dager med klipping igjen før publikum kan se det endelige produktet. Allikevel synes hun det er godt å være ferdig med innspillingen.

– Det er helt ufattelig at et så langt løp er over. Vi har stått løpet ut, og vi er faktisk venner fremdeles.

– Vi har vært i en boble veldig lenge, men nå skal vi tilbake blant andre folk igjen. Å lage film er litt som å være en idrettsutøver. Du må jobbe beinhardt mens det står på, men så kan du slappe av etterpå.

Sendestart for «Erobreren» blir i mars 2012. Fram til da må Isaksen fortsette hardkjøret.

– Du lever et veldig disiplinert liv når du arbeider med et prosjekt som «Erobreren». Du kan ikke bli syk og du kan ikke ha en dårlig dag. Det finnes ingen muligheter til å hjemme seg bort på kontoret en hel dag.

151 dager på settet

Isaksen har brukt 151 dager på settet. I løpet av en så lang periode det bli noen forstyrrelser, selv om alle gjør sitt beste.

– Vi har hatt to graviditeter og en knust kneskål. Det har vel vært litt brukte ribbein og slikt også, har det ikke?

Hun sitter tilbakelent i en sofa, og venter på å gi de siste instruksene. Selv mener hun at det er sjeldent hun har tid til å slappe av i løpet av de intensive dagene.

– I dag er en forholdsvis rolig dag. Til vanlig sitter jeg alltid og planlegger de neste dagenes opptak i hver pause. Nå kan jeg bare sitte og slappe av mellom slagene.

Mye av årsaken til at Isaksen kan slappe av, er folkene rundt henne. Rundt 50 personer har vært involvert i filmingen.

– Når du har et veldig erfarent... Unnskyld, jævlig erfarent team, da slipper du at innspillingen er full av stress. I stedet kan du rette din fulle oppmerksomhet mot skuespillerne.

– Det beste prosjektet

Samtidig som Jonas Wergeland stiger i gradene i NRK, følger «Erobreren» et Norge i utvikling. Landet går fra nøkternhet og dugnadsånd til oljerikdom og egoisme.

Isaksen tror publikum vil like det de får se. Både hun og resten av gruppen har jobbet hardt for dét.

– Det seneste prosjektet er alltid det beste, og slik må det være, sier regissøren.

På tross av at hun har regissert åtte filmer og seks TV-serier er dette noe av det lengste Isaksen har vært med på. Før hun fordyper seg helt i klippingen av det ferdige resultate, gleder hun seg til litt mer fritid.

– Nå kan jeg reparere det som har gått i stykker i heimen. Sånt har man ikke tid til når man jobber dagen lang.

Flere kulturnyheter