– En av de kjedeligste høstutstillingene jeg har vært på

(KUNSTNERNES HUS/NRK.no) Kritikerne er delte i sin dom etter at Høstutstillingen 2013 åpnet på Kunstnernes Hus i Oslo torsdag ettermiddag. Svært få høydepunkter, mener kunstanmelder Mona Pahle Bjerke.

Årets utstilling er den 126. i rekken, og er Norges største samtidskunstutstilling. I år har juryen vurdert nesten 7000 verker sendt inn av 2300 kunstnere. 109 verk ble antatt, bak dem finner vi blant annet 45 debutanter.

Pushwagner deltar i år på Høstutstillingen for 13. gang, ellers er de store «stjernenavnene» i høstens utstilling fraværende. Det merkes på utvalget, mener kunstkritiker Mona Pahle Bjerke.

Deprimerende

Mona Pahle Bjerke

Mona Pahle Bjerke lar seg verken overraske, begeistre eller utfordre av årets Høstutstilling.

Foto: Miriam Fosstvedt

– Dette er en av de kjedeligste høstutstillingene jeg har vært på. Ut ifra det jeg har sett hittil er det lite som overrasker, begeistrer eller utfordrer, sier Bjerke til NRK.no når vi møter henne på Kunstnernes Hus like etter den offisielle åpningen.

Hun understreker at hun ikke har rukket å se alle videoinstallasjonene ennå, men det førsteinntrykket hun har fått etter noen runder i utstillingen har ikke gitt henne så mye annet enn en følelse av å ha sett alt mange ganger før.

– Man forventer at Høstutstillingen skal representere et levende tverrsnitt av det som skjer i den norske kunsten. Vi får håpe det ikke er det den gjør i år, i så fall er dette nokså deprimerende, mener NRKs kunstanmelder.

Dypt uenig

Det er ikke en oppfatning som deles av VGs kunstanmelder Lars Elton.

– Her er nok Bjerke og jeg dypt uenige. Jeg er ikke ferdig med å danne meg et inntrykk, men jeg synes det er mye bra, forteller han til NRK.no.

– Vi som ser utstillinger hver uke har et annet kunnskapsnivå og erfaring enn det brede publikum de lages for. Det må vi som kritikere huske på, påpeker Elton.

Mona Pahle Bjerke stiller på sin side spørsmål ved om nivået på årets Høstutstilling skyldes lav kvalitet på det innsendte materialet, eller om det er utvalget det er noe galt med.

Ingen spesialinviterte kunstnere

Nils Olav Bøe (kunstnar frå Hyllestad)

Juryleder Nils Olav Bøe forteller at juryens oppgave har vært å finne det beste blant de innsendte verkene.

Juryleder Nils Olav Bøe sier til NRK.no at han på dette tidspunktet er så dypt inne i materien at det er vanskelig å gi et objektivt svar på om kvaliteten på årets innsendte verker var lavere enn ved tidligere år.

– Oppgaven vår har vært å finne det beste blant de innsendte verkene. I fjor inviterte vi en del etablerte kunstnere, mens i år valgte vi å gjøre det totalt motsatte og sendte ikke ut noen invitasjoner, forteller Bøe.

Jurylederen ønsker ikke å peke ut noen personlig favoritt blant årets kunstverk, men mener det er spesielt mange fine videoverker i utstillingen.

– Det som er det fine med Høstutstillingen er at det er veldig vidt, så det skal være noe her for alle, mener Bøe.

Viktig arena

Han påpeker også at Høstutstillingen fortsatt er en viktig arena for nye kunstnere.

– For mange er Høstutstillingen det første steget inn i kunstbransjen, slik som det også var for Edvard Munch i sin tid. Utstillingen er Norges best besøkte innenfor samtidskunst, samtidig som mange av de viktigste bransjefolkene tar turen innom, sier Nils Olav Bøe.

Akkurat på dette punktet er også kunstkritikerne Mona Pahle Bjerke og Lars Elton enige.

– Selv om Høstutstillingen ikke kan sies å sette dagsorden, synes jeg likevel den har livets rett. Særlig fordi den får såpass mye oppmerksomhet, og slik skaper fokus på samtidskunst i media, sier Bjerke.

Hun mener det også er positivt at utstillingen appellerer til et bredt publikum, og at den har et anonymt opptak, noe som kan gjøre Høstutstillingen til en inngangsport for nye kunstnere.

(Saken fortsetter etter bildet)

Banana blues av Anja Carr

Banana blues av Anja Carr, sett fra utsiden.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK

Trengte pengene

Morgenbladets Tommy Olsson har tidligere uttalt sin misnøye mot utstillingen, og kunstneren/kunstkritikeren sier til NRK.no at han hvert år gjentar sin påstand om at Høstutstillingen er utdatert. Han var ikke til stedet på dagens åpning.

– Jeg er imot Høstutstillingen av prinsipp. Det ville aldri falt meg inn å søke, og jeg synes ikke andre burde gjøre det heller. Vi fortjener noe bedre, sier Olsson.

– Du deltok som kunstner på Høstutstillingen i fjor?

– Det var fordi jeg ble invitert. Og jeg trengte pengene, sier han spøkefullt.

Kulturstrøm

 • Spike Lee med film om politivold

  Regissør Spike Lee har laget en kortfilm som både inneholder materiale fra filmen hans, «Do The Right Thing», samt opptak av politivold. Lee slapp filmen «3 Brothers» da han gjestet TV-kanalen CNN hvor han kommenterte protestbølgen som brer seg over USA, skriver The Guardian.

  Regissør Spike Lee hadde smukker med ordene "Love" og "Hate" da han var i Cannes
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters/Scanpix
 • Nominert til Heddaprisen

  Honningbarna er nominert til Heddaprisen for «Beste audiovisuelle design» i Kilden Teaters oppsetning av «Jonas» av Jens Bjørneboe. Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Se alle de nominerte på prisens hjemmesider.

  Edvard Valberg fra Honningbarna.
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Steenstrup i ny dramakomedie

  Henriette Steenstrup hyller omsorgspersoner i sin nye dramakomedie «Pørni». Hun er selv serieskaper og hovedrolleinnehaver, og sier at serien er en hyllest til alle omsorgspersoner som gjør så godt de kan, med det utgangspunktet de har. Serien vil bli vist på Viaplay i Norden i 2021, melder Rushprint.

  Henriette Steenstrup fra filmen «Pørni».
  Foto: NTB kultur