Hopp til innhold

– En sofa redder deg ut av turistfella

Gunnar Garfors har snart besøkt 100 land verden over, men reiseguidene legger han igjen hjemme. På en lånt sofa i Georgia innså han at reising kan ende i alt annet enn turistfella.

Garfors i Peru, Taiwan og India

Gunnar Garfors på reiser i Peru, Taiwan og India.

Foto: Gunnar Garfors

Over én million mennesker fra alle verdenshjørner deler Garfors' opplevelser.

Hver eneste dag leter tusener etter gjestfrihet i alle verdens land via nettverket CouchSurfing.

Sofa og øl

CouchSurfing.org er et nettsted hvor man oppretter en personlig brukerprofil, på linje med et dating-nettsted, eller velkjente Facebook. I profilene skriver man litt om seg selv, man opplyser om hvor man bor, hvordan man bor, og om man er villig til å ta i mot gjester fra fjern og nær.

Sofaen er blitt symbolet på gjestfriheten, kulturutvekslingen og nettverksbyggingen som oppstår når reiselystne søker kontakt via CouchSurfing sine nettsider.

Ikke alle er ute etter overnattingsmuligheter i landet de besøker, mange er imidlertid ut etter å bli kjent med en lokal guide eller noen å ta en øl med når de kommer til en ny plass.

– Det blir en helt annen måte å reise på. Du vil alltid ha noen du kjenner der du kommer, sier Garfors.

Bruker ikke reiseguide

Gunnar Garfors jobber til vanlig som daglig leder for Norges mobil-TV og er medieutvikler i NRK. Han har mange reisedøgn i kofferten, både i forbindelse med jobb og fritid.

Det er et kjempespennende konsept. Jeg har holdt kontakten med mange av de jeg har møtt utenlands, og mange har stående invitasjon til å komme til Oslo på besøk

Gunnar Garfors

34-åringen meldte seg inn i nettverket for drøye ett år siden, og har allerede rukket å fly over mange landegrenser. Han har dessuten tatt i mot en håndfull reisende i leiligheten sin sentralt i Oslo.

– CouchSurfing ble plutselig kjent i norge for noen år siden, og det fungerer kjempebra når en skal ut å reise. Jeg bruker aldri reiseguider lengre, attraksjonene du finner i disse bøkene er uansett sjeldent de du ønsker å se, eller ønsker å vise fram.

Garfors er overbevist om at man får sett områder på en helt annen måte enn på den tradisjonelle turistmåten.

Sofasurfere siden 2004

Ideen bak nettverket dukket opp i 2000 da amerikaneren Casey Fenton hadde fått tak i billige billetter fra Boston til Island. Isteden for å innlosjere seg på et hostell, sendte Fenton emailer til rundt 1500 studenter ved universitetet på Island, og lurte på om han kunne låne en sofa.

Amerikaneren fikk mer enn femti svar og tilbud om overnattingsmuligheter på øya, og hadde ifølge seg selv en «fantastisk helg».

På flyturen tilbake til Boston fortsatte tenkingen, og sammen med tre venner fikk ideen bein å gå på.

Konseptet ble ferdig utviklet i 2003, og prosjektet ble publisert og synlig for offentligheten 1. januar 2004.

CouchSurfing.org

CouchSurfing.org - statistikk

CouchSurfers

1,208,822

Land representert

232

Byer representert

60,705

Språk snakket

1,270

Gjennomsnittsalder

27

1,2 millioner medlemmer

I løpet av det første året meldte litt over 6000 mennesker seg inn i nettverket.

På de to siste årene har nettstedet virkelig skutt fart, og vervet nærmere én million «sofa-surfere» verden over. Nettverket har i dag i overkant av 1,2 millioner medlemmer.

Les: 300.000 i 2007

Amerikanerne topper så langt listen over ivrige sofa-lånere, hele 285,000 reiselystne i USA sjekker mulighetene på CouchSurfing sine sider.

Svenskene markerer seg blant de nordiske landene, og ligger på en 14. plass på listen over de mest entusiastiske brukerne av nettverket. Mens 19,613 svensker gjerne låner bort sofaen sin til backpackere verden over, er det kun 7,294 som er like gjestfrie her hjemme.

Se hele listen her: Statistikk

Mer gammeldags

Garfors har siden 2005 tjent nye bekjentskaper gjennom et lignende prosjekt, The Hospitality Club.

Konseptideen kom mer eller mindre parallellt med amerikanernes prosjekt, hos tyske Veit Kühne, som mente verden måtte være klar for et «gratis, sikkert og frivillig-basert nettverk på Internett».

Nettstedet til Hospitality Club eksisterer fortsatt, men er ifølge Garfors ikke like brukervennlig, og mer gammeldags enn etterkommeren CouchSurfing.

Kjente i alle verdensdeler

Garfors bruker jevnlig nettstedet til å treffe nye mennesker på plasser han selv ikke er kjent, og noen ganger kommer det også en sofa, og en overnattingsmulighet, med på kjøpet.

Gunnar Garfors i Taiwan

Garfors sammen med en venn i Taiwan.

Foto: Gunnar Garfors

Så langt har CouchSurfing og The Hospitality Club hjulpet Garfors med å knytte bekjentskaper på reiser i Canada, Cuba, Venezuela, Usa, Peru, Brasil, Zambia, Tyskland, Italia, Moldova, Romania, Hviterussland, Latvia, Russland, Ukraina, Taiwan, Oman, Sør-Korea, Indonesia, Singapore, India, Slovenia, Jordan, Libanon, Georgia og Usbekistan.

Ikke alle plassene har han overnattet, men møtt mennesker som han har blitt kjent med via disse to nettstedene.

– I Hviterussland ble jeg tatt med ned gjennom den mest lugubre inngangen en kveld. Vel inne åpenbarte det seg den mest trendy baren du kan tenke deg. Jeg ville aldri ha gått ned der som vanlig turist, forteller Garfors.

– Bør vise en viss forsiktighet

– Men hva med sikkerheten?

– En bør vise en viss forsiktighet, som med alt annet. En kan se det an, og føler man at noe ikke er helt rett er det bare å la være.

– De fleste melder seg inn her fordi de liker å møte folk fra andre kulturer og oppleve nye ting.

Nettstedet har sine egne forholdsregler for opprettelsen og bruk av profilene.

– All kontakt mellom brukerne foregår via nettstedet, og det er helt frivillig om du legger ut navn eller annen privat informasjon.

I tillegg har man mulighet til å legge igjen sine erfaringer på profilen til de man har møtt. Denne omtalen kan ikke fjernes av den det skrives om.

– Ikke måte på hva de viste oss

Av alle sine «sofa-surfer»-reiser husker han en av de aller første, best.

– Det var på reise sammen med broren min i Georgia. Det var ikke måte på hva de skulle vise oss på denne turen.

I Joseph Stalins hjemby, Gori, ble brødrene tatt med til en undergrunnsklubb under ei bro i et bomberom. De fikk på samme reise møte direktøren ved Operaen i landet, og ble kjørt opp i fjellene av en kamerat av de de hadde snakket med. I et lokalt brødbakeri fikk de komme inn og se hvordan alt ble produsert.

– Selv om vi insisterte på å få betale for brødet vi fikk med oss, var det ikke måte på mottakelse i det kaukasiske landet. «Dere er en venn av Sergei, så vi skal ikke ha betalt», kunne de fortelle.

Da er det kanskje ikke rart han dropper reiseguidene når han pakker kofferten.

– Man ser ting man aldri ville sett som «ordinær» turist. Når en går rundt helt alene kommer man gjerne ikke i kontakt med folk. Men sammen med disse menneskene blir man introdusert til andre, de tar deg med rundt, og man får sett helt spesielle sider av et reisemål.

Kulturstrøm

 • BlimE-låten for første gang på sørsamisk

  I år er det første gang at BlimE-låten er på sørsamisk. Mina Eira Åhren oppfordrer alle barn til å lære seg et par ord fra den, slik at språket ikke dør ut.

 • Enormt steinmonument funnet sør i Spania

  En stor samling med stående stein er funnet i Huelva-provinsen sør i Spania. Det megalittiske monumentet kan være ett av de største i Europa, ifølge arkeologer.

  Steinene er oppdaget av arkeologer ved Guadiana-elva like ved grensen til Portugal. Monumentet består av over 500 stående steiner samt en rekke andre steiner og strekker seg over et område på seks kvadratkilometer.

  Steinene er mellom 1 og 3 meter høye. De fleste står oppreist, men det er også steiner som ligger på bakken. Noen er stablet oppå hverandre, mens andre er stilt i rekker eller i ring.

  De eldste steinene trolig ble reist rundt 6.000 år før Kristus.

  (NTB)