En handlingens mann

Fest blir til tragedie. Kåtskap blir til vold i en pirattaxi. Nederlag blir til raseri. Overgrep raserer livsskjebner. I P2-Teatret søndag klokken 15.03.

I studio inder innspillingen av "En handlingens mann"
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK

Det er lett å være tolerant når livet rusler jevnt av gårde. Hva skjer når kulturkonflikter og rasekonflikter virkelig røsker tak i vår selvrespekt? Når den pene masken av sivilisasjon rives av oss.

Modig hørespill
Dramatikeren Jesper Halle tok utfordringen fra Radioteatret. Etter at han arbeidet fram teksten, har vi sett avisoppslagene og hørt advarslene: Ikke la deg lokke til å ta pirattaxi. Kanskje er håndtakene på innsiden fjernet. Kanskje er barnesikringen på. Du kommer ikke ut. Noen er ute for å utnytte deg, ta deg. Jesper Halle gjør det journalistene ikke kan gjøre: Han viser oss det som er bak oppslagene, det som er på innsiden. En handlingens mann er et modig hørespill som vil vekke reaksjoner.

Espen Reboli Bjerke

Olav går fra å være feig til det helt ekstreme i 'En handlingens mann'

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

De som er med: Olav - Espen Reboli Bjerke Ellen - Ane Dahl Torp Kjell Erik - Anders Mordal Tove - Nina Ellen Ødegård Hussain - Assad Siddique Omar - Elyas Mohammed MAnn - Bjørnar Teigen Politi 1 - Randolf Walderhaug Politi 2 - Espen Løvås Sykepleier - Ingrid Jørgensen Bistandsadvokat - Birgitte V. Svendsen Aktor - Anne Ryg Ellers medvirker: Lasse Kolsrud, Axel Aubert, Iram Haq, Robert Skjærstad og Tobias Santelmann.

Hør Jesper Halle og Carl Henrik Grøndahl i innslaget fra P2-programmet Scenerom URO i Scenerom

Les URO - Radioteatret vil uroe Norge

Premiere.
En handlingens mann hadde premiere i NRK P2 10. februar. Sendes i reprise i NRK P1 09. og 10. mars.

[Tekst: Carl Henrik Grøndahl, produsent]

Kulturstrøm

 • Janelle Monáe signerer filmavtale

  Sangeren, låtskriveren, rapperen og skuespilleren Janelle Monáe har inngått en avtale med Universal Pictures gjennom sitt eget selskap Wondaland Pictures. De to selskapene vil fokusere på «underrepresenterte stemmer og banebrytende perspektiver», skriver Pitchfork.

  Janelle Monáe på Øyafestivalen
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Ingen Bokhandlerpris til nynorsk

  Bokhandlerprisen har aldri gått til en nynorskforfatter. Alle de ti nominerte bøkene i år er skrevet på bokmål. I dag er det 37. gang prisen deles ut. – Dette vitner om ignoranse, sier Frode Grytten til Dagsavisen. Forfatteren fra Odda var nominert for to år siden. – Diskrimineringen og marginaliseringen av nynorsk finnes ennå, og gir seg utslag som dette, uttaler han. Bokhandlerprisen går til en av årets skjønnlitterære bøker.

  Forfatter Frode Grytten hjemme i Odda.
  Foto: Anders Malm / NRK
 • Takket seg selv for innsatsen

  Rapperen Snoop Dogg fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i går kveld, og benyttet anledningen til å takke seg selv. – Jeg vil takke meg for å ha hatt tro på meg selv, og for å ha jobbet så hardt alle disse årene. Jeg takker meg fordi jeg alltid prøver å gi mer enn jeg får og gjøre mer rett enn galt. Jeg vil takke meg selv for alltid å være meg selv, sa han under seremonien, ifølge Reuters. Snoop Dog takket også rapmogul Dr.Dre for å ha gitt han muligheten til å gi ut musikken sin. – Han hadde tro på meg, og så ikke ned på meg.

  Snoop Dog får Hollywood-stjerne
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix