«En av oss» solgt til åtte land

Åsne Seierstads bok «En av oss» er allerede solgt til åtte land, blant annet til England og USA. Inntektene fra det norske salget skal gå til en egen stiftelse.

En av oss

Boken «En av oss. En fortelling om Norge» kommer ut i Sverige og Norge på mandag.

Foto: Marit Kolberg/NRK

En av oss. En fortelling om Norge er ennå ikke kommet ut i norske butikker, men boken er allerede solgt til Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Storbritannia, USA, Frankrike og Brasil.

Åsne Seierstad er en av Norges mestselgende forfattere utenfor egne landegrenser, og hun har et etablert navn i utlandet takket være utgivelser som Bokhandleren i Kabul, Med ryggen mot verden og De Krenkede.

– Boken En av oss er tydelig tenkt solgt til utlandet, noe annet hadde vært rart, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Rystet en hel verden

Agnes Moxnes

Det hadde vært rart om Kagge forlag ikke anså dette som en bok med potensial for det utenlandske bokmarkedet, mener Agnes Moxnes.

Foto: NRK

En av oss handler om 22. juli, og hvordan tre vidt forskjellige livshistorier møtes på Utøya den skjebnesvangre sommerdagen. Terroristen Anders Behring Breivik er en sentral i Seierstads utgivelse, men to av ofrenes historier bærer også boken.

– Boken forteller både livshistorien til de som var på Utøya og til terroristen. Historien er fortalt fra begynnelse til slutt, med en helt klar episk struktur – fra fødsel til død. For dem som ikke har fulgt debatten og saken, så er det en god oppsummering av hva som har skjedd, sier Agnes Moxnes.

Forlaget bak utgivelsen er selvfølgelig begeistret for nyheten om utenlandssalget.

– Interessen for boken En av oss viser hvordan terrorangrepene i Norge 22. juli, ikke bare var et nasjonalt traume, men også noe som rystet en hel verden. Med Åsnes kloke blikk og uredde stil, er boken blitt en direkte, berørende og forklarende bok som også kommer til å engasjere lesere langt utenfor Norges grenser, sier Anne Gaathaug, forlagssjef i Kagge forlag.

Egen stiftelse

Da Åsne Seierstad bestemte seg for å skrive boken om 22. juli, bestemte hun seg også for å gi bort sine inntekter fra salget i Norge.

Derfor er det blitt opprettet en stiftelse med samme navn som boken.
I henhold til stiftelsens retningslinjer kan midlene utdeles til et bredt spekter formål nasjonalt og internasjonalt, innenfor rammene utvikling, utdanning, idrett, kultur og miljø.

Familiene til AUF-erne Bano Rashid, Simon Sæbø og Anders Kristiansen skal få bestemme hva pengene skal brukes til. Det samme gjelder Viljar Hanssen som ble skutt fem ganger på Utøya, men overlevde terrorangrepet.

«Jeg har valgt å la dem som har bidratt mest i boken bestemme hvilke formål som skal gis støtte. Jeg tror det ville vært i deres barns ånd. Takk for alt dere delte», avslutter Åsne Seierstad boken med.

Åsne Seierstad

Seierstad forteller at det er ungdommene som har gjort mest inntrykk på henne i arbeidet med boken. Forfatteren gir all sin royalty fra boken til en egen stiftelse kalt «En av oss».

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

  Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License», som er nummer to på den norske listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

  Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

 • Klassekampen får mest pressestøtte

  Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)