Hopp til innhold

«Elsa» fra «Frost» beklager til foreldre

LONDON (NRK): Småbarnsforeldre over hele verden får snart mer Frost-musikk hjem, og den amerikanske stemmen til figuren «Elsa» har forståelse for at folk noen ganger ønsker å kverke henne.

Idina Menzel har den amerikanske stemmen til Elsa fra «Frost». NRK møtte henne på premiere for «Frost 2» i London.

Idina Menzel har den amerikanske stemmen til Elsa fra «Frost». NRK møtte henne på premiere for «Frost 2» i London.

Den første «Frost»-filmen spilte inn nærmere 1,3 milliarder dollar, som gjør den til en av de mest innbringende animasjonsfilmene noensinne.

Musikken fra filmen, og særlig «Let it Go» har også gått sin seiersgang verden over. Sangen er i skrivende stund spilt nærmere 330 millioner ganger på Spotify.

Søndag er den røde løperen rullet ut i London, og det er duket for festpremiere for «Frost 2». Der var blant andre Idina Menzel, som har stemmen til den amerikanske Elsa.

Hva vil du si til foreldre som nå må høre de samme sangene om og om igjen?

– Jeg har ikke noe råd, kun en unnskyldning. Jeg vet at det er et elsk-hat-forhold, noen sanger er fine og kan roe barna, mens andre ganger har dere lyst til å drepe meg, svarer Menzel.

Film Review - Frozen 2

«Frost 2» bringer denne gjengen inn i forheksede skogen for å lete etter hvor Elsas krefter stammer fra.

Foto: AP

– Jeg vil bare si takk for at dere holder ut, og skru ned lyden når dere kan, legger hun til.

Inspirert av norsk høst

Den første filmen var inspirert av norske landskap. Til oppfølgeren har skaperne besøkt flere områder i Sàpmi for å hente inspirasjon, og landskapet er inspirert av norsk høst.

Se hva produsentene sa om den norske inspirasjonen tidligere i høst:

Når Frost 2 har premiere i desember vil vi kjenne igjen den norske høsten i filmen. Det forteller produsenten av filmen i et intervju med NRK.

Når Frost 2 har premiere i desember vil vi kjenne igjen den norske høsten i filmen. Det forteller produsenten av filmen i et intervju med NRK.

Menzel forteller til NRK at produsentene bak filmen har blitt inspirert av historiske hendelser, og at de har reist flere steder for å finne inspirasjon til filmen.

– Jeg håper de gir oss en utflukt dit en dag, sier hun.

Kollega Jonathan Groff, som har stemmen til «Kristoff», forteller at produsentene med denne filmen har prøvd å respektere og gi et nikk til samisk kultur.

– Det var fantastisk å leve i den verdenen, sier Groff til NRK.

– Tror de fortsetter å snu ting på hodet

I den andre «Frost»-filmen så skal søstrene Anna og Elsa blant andre lete etter hvor Elsas magiske krefter stammer fra, og reiser tar dem inn i den forheksede skogen.

Se hva man vet om den samiske versjonen av filmen:

Dán diehtit sámegiel Frost 2 filmma birra. Dette vet vi om den samiske versjonen av Frost 2.

Dán diehtit sámegiel Frost 2 filmma birra. Dette vet vi om den samiske versjonen av Frost 2.

Filmen, som har premiere i Storbritannia neste uke, har premiere i Norge 25. desember. Grunnen til at norske fans må vente fem uker lenger enn i resten av verden, ville ikke Disney avsløre.

Groff forteller at den andre filmen handler om forandring og vekst. Filmskaperne har valgt å gi de kjente og kjære-rollene fra «Frost»-universet mer dybde, utdyper han.

Jonathan Groff attends the European premiere of Frozen 2 in London

Jonathan Groff er stemmen til amerikanske «Kristoff», og tror filmskaperne vil fortsette å snu Disney-eventyrene på hodet i «Frost 2»

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Hvorfor tror du folk elsker «Frost»-universet?

– Jeg tror at en stor del av det er at filmskaperne snudde det tradisjonelle Disney-eventyret på hodet i den første filmen. Ved å la den ekte kjærligheten i filmen være mellom to søstre, fremfor at en kvinne lette etter en manns kjærlighet, sier han.

– Jeg tror de fortsetter å snu ting på hodet i den andre filmen også, legger han til.

Elsa har gjort inntrykk på Menzel

Elsa har evnen til å kontrollere snø og is. I den første filmen skaper hun en evigvarende vinter i kongeriket Arendelle og rømmer til fjells for å unngå flere skader. Søsteren «Anna» starter da en redningsaksjon for å få Elsa tilbake.

Skuespiller Menzel forteller til NRK på den røde løperen at rollefiguren har gjort inntrykk på henne.

– Jeg tror at alle ønsker å føle at det som gjør oss spesielle og annerledes også gjør at vi blir sett i verden og gjør oss ekstraordinære, svarer Mezel på spørsmål om hvilke inntrykk hun tror Elsa har som rollemodell for barn.

– Hun lærer oss at om vi kan omfavne vår kraft og feire den så vil det gi oss kjærlighet, egenkjærlighet og anerkjennelsen vi ser etter, legger hun til.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober