«Elias» drar til Hollywood

Redningsskøyta «Elias» kaster loss, og setter kurs mot Hollywood. Nå skal den populære barneserien for alvor etablere seg i internasjonalt farvann.

Elias og Kjapp

«Elias» og «Kjapp»

Foto: TV 2

Opphavsmennene til «Elias», Alf Knutsen og Sigurd Slåttebrekk, har undertegnet en avtale med Hollywood-giganten Jim Henson Company.

Selskapet er mest kjent for «The Muppet Show», «Bjørnen i det blå huset» og «Sesame Street», eller «Sesam Stasjon» i norsk versjon.

Sigurd Slåttebrekk

Sigurd Slåttebrekk

Foto: NRK

– Med Jim Henson Company i ryggen åpnes dørene til det store internasjonale markedet på en helt ny måte. Selskapet har en helt spesiell posisjon i den bransjen, sier Sigurd Slåttebrekk.

Animasjonsserien om «Elias» er allerede tidenes norske eksport, med salg til over 100 land.

– Denne kontrakten er likevel en helt spesiell og hyggelig anerkjennelse, sier den ene av «Elias»' fedre.

Det er laget 39 barne-TV-episoder, og spinoffproduktene har solgt for over 400 millioner kroner i Skandinavia alene.

Nye episoder

Det skal lages 52 helt nye episoder om den populære redningsskøyta «Elias». Serien får etter planen premiere på NRK Super våren 2014. Produksjonen har et budsjett på 44 millioner kroner.

Redningsskøyta Elias

Arbeidet med de nye episodene i serien om redningsskøyta Elias er i full gang. De blir vist på NRK Super våren 2014.

Foto: NRK

Selskapet Filmkameratene har tidligere produsert «Elias» for TV 2, etter avtale med opphavsmennene Alf Knutsen og Sigurd Slåttebrekk i selskapet Animando. De har nå kjøpt tilbake rettighetene, og tilbudt serien til NRK.

Gitte Calmeyer

Prosjektleder Gitte Calmeyer.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Vi er veldig glade for å kunne tilby god, norsk animasjon til NRK Supers seere, sier prosjektleder i NRK, Gitte Calmeyer.

– Norsk identitet

Hun mener «Elias» er en viktig del av norsk barnekultur, helt på linje med for eksempel Albert Åberg.

– Serien har et norsk perspektiv. Den gjenspeiler norsk virkelighet, identitet og språkdrakt, samtidig som den står seg internasjonalt, sier hun.

Ifølge Sigurd Slåttebrekk skal manuskriptet til de nye episodene i utgangspunktet skrives på engelsk.

– Vi samarbeider med noen av de beste manusforfatterne av barne-TV-serier i Storbritannia. Dette skal gjøre serien mer internasjonal, sier han.

Men Slåttebrekk understreker at den mest erfarne norske «Elias»-forfatteren skal gjendikte til norsk, for å sikre den norske identiteten.

– Å bevare den norske sjelen er en hårfin balansegang som vi har i bakhodet hele tiden. Det er viktigst av alt, sier han.

– Nordisk produksjon

– Det blir en slags nordisk co-produksjon, fordi vi samarbeider med et animasjonsstudio på Island, forteller han.

Hva gjør «Elias» så spesiell?

– Jeg tror nok at koblingen til den norske redningsskøyta og den norske naturen er viktig. Serien har også disse forskjellige dialektene og arketypene som mange kjenner igjen, sier Slåttebrekk.

Se innslaget om Elias fra Dagsrevyen:

Opphavsmennene til «Elias», Alf Knutsen og Sigurd Slåttebrekk, har undertegnet en avtale med Hollywood-giganten Jim Henson Company.

NETT-TV: Elias klar for internasjonalt farvann.

Kulturstrøm

 • Duran Duran-bassist smittet

  John Taylor (59) har testet positivt for koronaviruset, men er på bedringens vei. Det var Variety som først fanget opp musikerens melding på Facebook. Her skriver Taylor at han fikk bekreftet virussykdommen for tre uker siden, og at han siden har vært i karantene.

  DEAR FRIENDS OF MINE after giving some thought to this, I have decided to share with you that I tested positive with...

  Publisert av Duran Duran  Søndag 5. april 2020
 • Bond-skuespiller død

  Den britiske skuespilleren Honor Blackman er død, 94 år gammel. Hun er blant annet kjent for rollen som Pussy Galore i James Bond-filmen «Goldfinger». Blackman døde mandag av naturlige årsaker i sitt hjem i Sussex, opplyser familien. (NTB)

  Sean Connery og Honor Blackman
  Foto: AP/Scanpix