Hopp til innhold

«Eddie The Eagle» klar for norske kinoer

Idrettskarrieren til antihelten med hoppdress og duggete briller har blitt til en helaftens feelgoodfilm, hvor arrogante norske hopptrenere er «bad guys».

Eddie The Eagle var den store publikumshelten under OL i Calgary 1988.

Eddie The Eagle under OL i 1988. Aldri har en skihopper preget bunnen av resultatlistene tydeligere.

Husker du Eddie «The Eagle» Edwards?

De fleste som er født før 1980 husker den svært langsynte briten, omtalt som tidenes dårligste skihopper. Til tross for tjukke briller, noen flere kroppskilo enn sine konkurrenter, samt noen elendige skihopp, var han den store publikumsyndlingen under OL i Calgary i 1988.

Rune Temte og Hugh Jackman

Rune Temte og Hugh Jackman spiller hopptrenere for hvert sitt land.

Foto: Larry Horricks

1. april er det norgespremiere på den amerikanske filmen «Eddie The Eagle», som forteller historien om Storbritannias desidert mest kjente skihopper.

Taron Egerton spiller Eddie Edwards, mens superstjerne Hugh Jackman spiller The Eagles' trener. Også Christopher Walken har en rolle i filmen. To nordmenn er også med i profilerte roller, nemlig Rune Temte (hopptreneren «Bjørn») og Mads Sjøgård Pettersen (dyktig norsk hopper).

Kort karriere

Foruten OL i 1988, deltok «Eddie The Eagle» i VM i 1987 og sju verdenscuprenn. Edwards forsøkte å kvalifisere seg til flere vinterleker etter Calgary, men på grunn av nye kvalifiseringsleker ble han nektet å delta.

Arne Scheie kommenterte rennene Eddie Edwards deltok i, og han sier at briten var et irritasjonsmoment for de høye herrer i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– De mente at han ødela rennene. FIS stoppet ham ved at han måtte gå via gode resultater i kontintenalcupen for å kunne delta i flere mesterskap. Men jeg tror ikke at noen av hopperne var negativt innstilt overfor Eddie Edwards, sier Scheie.

Trailer for filmen «Eddie The Eagle»

At Edwards var godt under pari ferdighetsmessig er tydelig med hans soleklare jumboplasser både i 70- og 90-metersbakkene under vinter-OL i Calgary. I 90-metersbakken ble han slått av vinner Matti Nykänen med hele 35 meter, sier Scheie.

– Men han gjorde jobben og kom ned på beina, og hadde ingen stygge fall. Han kom riktignok kom på siste plass i alle renn han deltok i, bortsett fra ett i Innsbruck, hvor han ble nummer 120 med to hoppere bak seg.

– De falt?

– Nei. Den ene var fra Nederland, og den andre var en amatør fra Østerrike, sier Scheie.

Eddie Edwards

Eddie «The Eagle» Edwards (52) i dag: Med laseropererte øyne og evig kultstatus.

Foto: Larry Horricks

Bred pensel

Rune Temte, som spiller den arrogante, norske hopptreneren Bjørn, presiserer at filmen ikke er noen dokumentar. Hovedpersonen selv skal også ha blitt advart om at 90 prosent av filmen er rent påfunn, og ikke basert på virkelige hendelser.

– Jeg er den som skal gi helten vår motstand. For å lage en blockbuster må det males med bred pensel, sier Temte, som i en scene kliner ned Eddies trener, spilt av Hugh Jackman.

– Når man slår ned en superstjerne, får man på forhånd beskjed om å ikke treffe nesa, for det kan bli dyrt, sier Temte og ler.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.