Hopp til innhold

"Du skal sjekke ut små terser"

Festivalprofil under årets Nordlysfestival i Tromsø var saksofonisten og komponisten Henning Gravrok. Blant annet leverte han et bestillingsverk om rådene han som ung fikk av veteranen Alf Erling Kjellman om "å sjekke ut små terser".

Henning Gravrok på Nordlysfestivalen 2011
Foto: Jan Ditlev Hansen / NRK

Henning Gravrok - årets festivalprofil

Under Nordlysfestivalen, som nettopp er avviklet i Tromsø, var saksofonisten og komponisten Henning Gravrok fra Bodø årets festivalprofil. Han er en gammel venn av festivalen og mottok allerede for flere år siden Nordlysprisen. I år var Gravrok profilert på tre konserter. En med sitt faste Henning Gravrok Band, og en under tittelen En stjerne i nord – Henning Gravrok med venner. Vennene omfattet bla. trompetisten Tore Johansen og altsaksofonisten Frode Nymo. Dessuten Marian Lisland og Irén Reppen, som hhv. sang og resiterte tekster av Rolf Jacobsen. En dikter som Henning Gravrok har hatt et sterkt forhold til gjennom hele sin karriere.

Nordnorsk storband

For anledningen var det satt sammen et semi-profesjonelt Nordnorsk storband. Dette opptrådte med den polske trompeteren Tomasz Stanko som solist, men bandet fremførte også et bestillingsverk av Henning Gravrok som han kalte Fire variasjoner over Alf Erlings gode råd. Den nylig avdøde Alf Erling Kjellman var en profil både i Oslo (der han stort sett bodde) og i nordnorsk jazzliv, og han var en av Gravroks forbilder.

Alf Erlings gode råd

Hva besto så Alf Erlings gode råd i? Det var rundt 1980. Henning Gravrok hadde nylig spilt en rekke saksofonsoloer i en TV-sendt konsert med Tromsø storband, og hr. Kjellman visket Gravrok i øret: ”Du ska’ sjekk ut små tersa”. En liten ters er i musikkteorien betegnelse på et intervall på tre halvtoner. Der er jeg på tynn is, men Gravrok forklarer videre: ”Jeg tok dette som uttrykk for en musikalsk holdning fra Alf Erlings side. At improvisasjonen skal være en videreføring av melodien som spilles, og ikke bare skalaer opp og ned på alle akkorder. Det ble viktig for meg at folk skal kunne høre hvilken melodi jeg spiller.”

Stjal fra Kjellman

I sine fire variasjoner over Alf Erlings gode råd innrømmer Henning Gravrok også å ha stjålet (kanskje over grensa til plagiat) fra Kjellmans ballade For You. I denne utgaven av Rundt midnatt får du høre et utdrag av Fire variasjoner. Se også lenkene nedenfor. Begge konsertene blir i vår sendt i Jazzklubben på P2.

Hør 'When' med Henning Gravrok Band

Hør Gravroks "Fire variasjoner over Alf Erlings råd" med Nordnorsk storband

Rundt midnatt på P2 lørdag kl 2303, og på NRK Jazz også søndag kl 2303 og onsdag kl 0903, kl 1503 og kl 2103.

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet